Gdybyś chciała aby Twój mózg wszedł na wyższy poziom co byś położyła na talerzu?
Gdybyś chciała lepiej się koncentrować, mieć więcej energii i lepiej sypiać co byś zjadła?
Zdradzę Ci sekret. Najpotężniejszy sposób troski o siebie i szacunku do siebie to dbałość o własną dietę.
Większości osób zdrowe odżywianie kojarzy się z odchudzaniem. Czy pomyślałaś kiedyś: „Chcę dobrze i świadomie jeść aby zadbać o swój mózg i zapobiegać depresji oraz stanom lękowym”?
Psychiatria żywieniowa to przyszłość w profilaktyce i terapii chorób psychicznych.
„ Naukowcy dowodzą, że określone składniki odżywcze, takie jak kwasy omega-3, cynk i inne cząsteczki pochodzenia roślinnego, zbawiennie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Ujawniają skomplikowane relacje między stanem zapalnym a czynnością mózgu.”-Dr Drew Ramsey
Czy osobom, które zmagają się z na depresją i lękiem wystarczy wypisać receptę?
Jestem zdania, że w przypadku schorzeń psychicznych należy działać holistycznie. Oprócz tradycyjnych metod leczenia należy zadbać o dietę, aktywność fizyczną, sen czy odpowiednie nawodnienie.
Jakie zatem produkty wykazują działanie antydepresyjne i przeciwlękowe?
Mózg pochłania 20% z tego co zjadamy. Pokarm to źródło energii oraz składników odżywczych. Dlatego tak ważne jest co serwujemy sobie na talerzu.
SEROTONINA to świetny przykład. Wiemy, że serotonina to neuroprzekaźnik, który sprawia, że jesteśmy w dobrym nastroju. 🙂 Jeśli nie będziemy sięgać po produkty, które zawierają żelazo, kwas foliowy i witaminę B12 to organizm sobie nie wytworzy odpowiedniej ilości tego związku. „Z pustego nawet Salomon nie naleje.”
Witamina A (marchewka, kapusta, wątróbka drobiowa, dynia, bataty)
Witamina B1 (pstrąg, pestki słonecznika, groszek zielony)
Witamina B6 (banany, ciecierzyca, dziki łosoś, ziemniaki)
Witamina B9 (szparagi, szpinak, soczewica)
Witamina B12 (jaja, owoce morza, wątróbka wołowa)
Witamina C (brokuły, truskawki, papryka, brukselka)
Żelazo (pestki dyni, czerwone mięso, ostrygi, sezam)
Kwasy tłuszczowe OMEGA-3 (sardele, dziki łosoś, ostrygi, tuńczyk)
Magnez (migdały, szpinak, czarna fasola)
Potas ( jarmuż, botwinką, banany)
Selen (krewetki, halibut, orzechy brazylijskie)
Cynk (indyk, stek, sezam, pestki dyni)
Cholina (jaja, przegrzebki, wołowina, brukselka)
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe MUFA:
- Kwas oleinowy (oliwa z oliwek, wołowina, ryby, migdały)
- Kwas nerwonowy (ludzkie mleko, łosoś, musztarda, olej lniany)
- Kwas wakcenowy (mięso i nabiał zwierząt karmionych trawą)
Każdy z tych składników odżywczych ma niesamowity wpływ na mózg i jego prawidłowe funkcjonowanie, oraz mikroflorę jelitową.
Domyślam się, że osoby, które chorują na depresję mogą nie mieć chęci, aby zadbać o swoje pożywienie, ale warto wprowadzić choć jeden mały krok w stronę odzyskania zdrowia i życia, odzyskania pewności siebie i radości z życia.