Skip to content
Menu
Cart
Close Cart
Your cart is empty. Go to Shop

Przepis na chlebek gryczany

Zapach domowego chleba

Kto z nas nie lubi kiedy dom wypełnia zapach pieczonego chlebka.

Ja uwielbiam dlatego raz na jakiś czas sama przygotowuję domowe pieczywko.

Ze względu na nietolerancję glutenu, metodą prób i błędów, tak oto powstał przepis na ten

wyjątkowy chlebek gryczany.

Czas byś urozmaicała swoją dietę.

Jesteśmy przyzwyczajeni do pszennego pieczywa, jednak warto próbować innych rodzajów i

w ten sposób urozmaicać swoją dietę. Spróbuj przygotować ten chleb, a jestem pewna, że na

stałe zagości w Twoim domu.

 

Drukuj
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Przepis na chlebek gryczany


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Autor: Joanna Rutka
  • Czas całkowity: 0 godzin

Opis

Lekki chlebek, który będzie pysznym dodatkiem do wielu dań.


Składniki

Skaluj
  • 400 g mąki gryczanej
  • 80 g mąki z tapioki
  • 20 g zmielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 2 łyżeczki chrzanu tartego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka miodu gryczanego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie

  1. Czosnek posiekaj i odstaw.
  2. Mąkę przesyp do miski.
  3. Zmielone siemię lniane zalej 200 g wrzątku. Odstaw na 15 minut.
  4. Przełóż siemię do miski z mąką, dodaj czosnek, chrzan, suche drożdże, sól, miód, oliwę, 500 g ciepłej wody. Mieszaj drewnianą łyżką ok. 5 minut.
  5. Przelej masę do połowy jednej dłuższej keksówki lub dwóch krótszych. Przykryj ściereczką i odstaw na 50 minut.
  6. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Piecz 50 minut.
  7. Po upieczeniu odstaw do schłodzenia.
  • Czas przygotowania: 1h

Wartości odżywcze

  • Węglowodany: 335 g
  • Kalorie: 1971
  • Tłuszcze: 38 g
  • Białko: 56 g
00votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
najnowszy
najstarszyoceniany
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x