Drukuj
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Przepis na chlebek gryczany


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Autor: Joanna Rutka
  • Czas całkowity: 0 godzin

Opis

Lekki chlebek, który będzie pysznym dodatkiem do wielu dań.


Składniki

Skaluj
  • 400 g mąki gryczanej
  • 80 g mąki z tapioki
  • 20 g zmielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 2 łyżeczki chrzanu tartego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka miodu gryczanego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie

  1. Czosnek posiekaj i odstaw.
  2. Mąkę przesyp do miski.
  3. Zmielone siemię lniane zalej 200 g wrzątku. Odstaw na 15 minut.
  4. Przełóż siemię do miski z mąką, dodaj czosnek, chrzan, suche drożdże, sól, miód, oliwę, 500 g ciepłej wody. Mieszaj drewnianą łyżką ok. 5 minut.
  5. Przelej masę do połowy jednej dłuższej keksówki lub dwóch krótszych. Przykryj ściereczką i odstaw na 50 minut.
  6. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Piecz 50 minut.
  7. Po upieczeniu odstaw do schłodzenia.
  • Czas przygotowania: 1h

Wartości odżywcze

  • Węglowodany: 335 g
  • Kalorie: 1971
  • Tłuszcze: 38 g
  • Białko: 56 g
0
Would love your thoughts, please comment.x