Skip to content
Menu
Cart
Your cart is empty. Go to Shop

Kochani moi! Pękła co najmniej setka osób, które chcą poznać ten przepis. Zasypaliście mie serduszkami na facebooku i instagramie. <3 Jesteście wspaniali. Dlatego publikuję dziś dla Was ten przepis. Wg mnie to najlepsze bezglutenowe naleśniki jakie do tej pory zrobiłam. Moja rodzinka była zachwycona i prosili o dokładkę. Niestety jak się okazało naleśników wyszło zbyt mało (7 sztuk).

Sukces tkwi w szczegółach, dlatego bardzo ważne jest żebyście podeszli do sprawy nieco inaczej niż w przypadku naleśników tradycyjnych, w których wszystko elegancko się klei. Tutaj ważny jest czas smażenia naleśnika. Róbcie to na średnim ogniu i ok. 2 minuty na jedną stronę. Do przekładania używajcie szerokiej i cienkiej łopatki. Wszystko w trosce o to żeby naleśniki Wam się zwyczajnie nie rozpadły. Ja pierwsze dwa musiałam wyrzucić do kosza bo najpierw za szybko chciałam przerzucić cwaniaczka, a za drugim razem był zbyt gruby i mały. Uczcie się na moich błędach i trenujcie cierpliwość bo bezglutenowy naleśnik wymaga specjalnego traktowania. 😉

Przygotowanie :

Do rondelka włóż masło. Rozpuść na małym ogniu. Przelej do miski. Dodaj mleko, mąkę, sól. Wymieszaj dokładnie rózgą lub mikserem. Odstaw na pół godzinki.

Po tym czasie rozgrzej patelnię (dużą, z nieprzywierającą powierzchnią) i natłuść masłem klarowanym. Ciasto nalewaj chochelką (jedna chochelka-jeden naleśnik). Obracaj patelnią tak, aby ciasto rozlało się po całej powierzchni. Tak jak pisałam wcześniej, teraz musisz czekać, aż ciasto się zetnie. Delikatnie sprawdzaj łopatką czy naleśnik da się przerzucić na drugą stronę. Jeśli nie, zmnijesz ogień i dalej czekaj. Nie przerzucaj na siłę. Tak samo postępuj za każdym razem. Nie zapomnij dodawać po odrobince masła klarowanego co jakiś czas. Inaczej naleśnik może się przykleić i już go nie przerzucisz.

Jak już usmażysz wszystkie możesz poszaleć z dodatkami. Serek z miodem, konfitura, domowy dżemik, a może farsz pieczarkowy? U mnie wygrał domowy dżem malinowy, który ostatnio robiłam. Naleśnika posmarowałam, złożyłam na pół i jeszcze raz na pół. Po prostu niebo w gębie. Chyba się uzależniłam.

 

  • Mąkę owsianą możesz przygotować samodzielnie. Wystarczy przesypać płatki owsiane do robota kuchennego i zmiksować na wysokich obrotach.
  • Wartości odżywcze dotyczą jednej porcji.Drukuj
    clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

    Przepis na cieniutkie naleśniki bez cukru i bez glutenu


    5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

    No reviews

    • Autor: Joanna Rutka

    Opis

    Przepis na bezglutenowe naleśniki


    Składniki

    Skaluj

    200 g bezglutenowej mąki owsianej

    4 jajka

    50 g masła np. ghee

    400 g mleka kokosowego (może być również migdałowe)

    160 g wody lekko gazowanej

    100 g wody niegazowanej

    szczypta soli

    masło klarowane, do smażenia


    Przygotowanie

    Do rondelka włóż masło. Rozpuść na małym ogniu. Przelej do miski. Dodaj mleko, mąkę, sól. Wymieszaj dokładnie rózgą lub mikserem. Odstaw na pół godzinki.

    Po tym czasie rozgrzej patelnię (dużą, z nieprzywierającą powierzchnią) i natłuść masłem klarowanym. Ciasto nalewaj chochelką (jedna chochelka-jeden naleśnik). Obracaj patelnią tak, aby ciasto rozlało się po całej powierzchni. Tak jak pisałam wcześniej, teraz musisz czekać, aż ciasto się zetnie. Delikatnie sprawdzaj łopatką czy naleśnik da się przerzucić na drugą stronę. Jeśli nie, zmnijesz ogień i dalej czekaj. Nie przerzucaj na siłę. Tak samo postępuj za każdym razem. Nie zapomnij dodawać po odrobince masła klarowanego co jakiś czas. Inaczej naleśnik może się przykleić i już go nie przerzucisz.

    Jak już usmażysz wszystkie możesz poszaleć z dodatkami. Serek z miodem, konfitura, domowy dżemik, a może farsz pieczarkowy? U mnie wygrał domowy dżem malinowy, który ostatnio robiłam. Naleśnika posmarowałam, złożyłam na pół i jeszcze raz na pół. Po prostu niebo w gębie. Chyba się uzależniłam.

     

    • Mąkę owsianą możesz przygotować samodzielnie. Wystarczy przesypać płatki owsiane do robota kuchennego i zmiksować na wysokich obrotach.
    • Wartości odżywcze dotyczą jednej porcji.

    Wartości odżywcze

    • Węglowodany: 21 g
    • Tłuszcze: 11 g
    • Białko: 8 g
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x