Drukuj
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Przepis na cieniutkie naleśniki bez cukru i bez glutenu


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Autor: Joanna Rutka

Opis

Przepis na bezglutenowe naleśniki


Składniki

Skaluj

200 g bezglutenowej mąki owsianej

4 jajka

50 g masła np. ghee

400 g mleka kokosowego (może być również migdałowe)

160 g wody lekko gazowanej

100 g wody niegazowanej

szczypta soli

masło klarowane, do smażenia


Przygotowanie

Do rondelka włóż masło. Rozpuść na małym ogniu. Przelej do miski. Dodaj mleko, mąkę, sól. Wymieszaj dokładnie rózgą lub mikserem. Odstaw na pół godzinki.

Po tym czasie rozgrzej patelnię (dużą, z nieprzywierającą powierzchnią) i natłuść masłem klarowanym. Ciasto nalewaj chochelką (jedna chochelka-jeden naleśnik). Obracaj patelnią tak, aby ciasto rozlało się po całej powierzchni. Tak jak pisałam wcześniej, teraz musisz czekać, aż ciasto się zetnie. Delikatnie sprawdzaj łopatką czy naleśnik da się przerzucić na drugą stronę. Jeśli nie, zmnijesz ogień i dalej czekaj. Nie przerzucaj na siłę. Tak samo postępuj za każdym razem. Nie zapomnij dodawać po odrobince masła klarowanego co jakiś czas. Inaczej naleśnik może się przykleić i już go nie przerzucisz.

Jak już usmażysz wszystkie możesz poszaleć z dodatkami. Serek z miodem, konfitura, domowy dżemik, a może farsz pieczarkowy? U mnie wygrał domowy dżem malinowy, który ostatnio robiłam. Naleśnika posmarowałam, złożyłam na pół i jeszcze raz na pół. Po prostu niebo w gębie. Chyba się uzależniłam.

 

  • Mąkę owsianą możesz przygotować samodzielnie. Wystarczy przesypać płatki owsiane do robota kuchennego i zmiksować na wysokich obrotach.
  • Wartości odżywcze dotyczą jednej porcji.

Wartości odżywcze

  • Węglowodany: 21 g
  • Tłuszcze: 11 g
  • Białko: 8 g
0
Would love your thoughts, please comment.x