Człowiek powinien jeść o,5 kg warzyw dziennie. Tyle potrzeba, aby dostarczyć sobie odpowiednią
ilość witamin oraz błonnika pokarmowego. Czy zastanawiałaś/eś się ile tak na prawdę zjadasz
warzyw w ciągu dnia? Często bywa tak, że przez brak czasu sięgamy po byle co. Warto w takich
chwilach mieć przy sobie chociaż marchewki.
Dziś jednak nie będę Cię moralizować, a jedynie chcę zaproponować Ci bezmięsny obiad. W takie
upały, jakie obecnie panują to na prawdę świetna alternatywa. Do tego naładujesz się witaminami
na cały dzień. 🙂
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa umyj i obierz ze skórki. Oliwę z oliwek rozgrzej na patelni. Cebulę posiekaj w
kostkę i duś razem z oliwą na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Marchewkę i pietruszkę
pokrój w kostkę. Dodaj na patelnię. Boczniaki i pomidory również pokrój w kostkę. Dodaj do
warzyw. Wymieszaj. Na koniec dodaj przyprawy oraz koncentrat pomidorowy i jeszcze raz,
dokładnie wymieszaj. Duś ok. 25 minut na małym ogniu, pod przykryciem, mieszając od czasu do
czasu. Uważaj żeby warzywa się nie przypaliły.
W tym czasie przygotuj paski cukinii. Ja do tego używam zwykłej obieraczki do warzyw. Wygląda
to tak jakbym obierała cukinię z każdej strony. Gotowe paseczki wystarczy ugotować na parze,
używając osobnego garnczka z wodą oraz sitka lub parownicy (jeśli posiadasz). Czas gotowania
cukinii wynosi 15 minut.
Kiedy cukiniowy makaron będzie gotowy, przekładamy go na talerze i polewamy sosem
warzywnym.
- Jeśli nie lubisz lekko pikantnego smaku, zamiast papryczki chilli użyj słodkiej papryki w
- proszku.
- Podane wartości odżywcze odnoszą się do całego przepisu.
- Ilość porcji: 3