Skarby jesieni
Jesieni można nie lubić. Zwłaszcza wtedy, kiedy daleko jej do pięknej, polskiej i złotej… Można też doceniać ją za dłuższe wieczory, ciepłe herbaty i wszystkie skarby, z których w tym okresie możemy korzystać. Jest ich niemało! Dzisiaj chciałam Wam pokazać, że jesienią można (i warto!) poszaleć w kuchni. Zachwycone będą nie tylko nasze kubki smakowe, ale i cały organizm, bo jesienne skarby to mnóstwo witamin!
Dynia
Piżmowa, makaronowa, hokkaido… Jadalnych rodzajów dynii jest sporo, a z każdej można przyrządzić pyszne potrawy. Zupy, curry, marmolada, zapiekanki, a nawet ciasta – to wszystko może wylądować dzięki niej na naszym jesiennym stole.
Dlaczego warto jeść dynię? Ma ona mało kalorii, za to wyjątkowo dużo wartości odżywczych, jest więc idealna dla osób dbających o figurę! Zawiera cynk, potas, magnez, wapń i cenne witaminy. Dynia wzmacnia odporność, obniża poziom cholesterolu, chroni przed rozwojem nowotworów, a dzięki beta-karotenowi i witaminie E pomaga dbać o piękną skórę.
Jabłka
Jesień dla wielu z nas pachnie szarlotką z dużą ilością cynamonu. Jak wiadomo najlepsze do tego ciasta są jabłka szara reneta, ale warto jeść też inne rodzaje. Angielskie przysłowie mówi, że jedno jabłko zjadane codziennie trzyma z dala od lekarza. Coś w tym na pewno jest, ponieważ jabłka, podobnie jak dynia, zwiększają odporność i mają dobroczynny wpływ na cały organizm. Widać go gołym okiem, bo jabłka pomagają schudnąć, a ze względu na dużą zawartość antyoksydantów, spowalniają starzenie się skóry.
Śliwki
Innym wartościowym jesiennym owocem są śliwki. Lubicie ciasta z jabłkami? Dodajcie do nich śliwki, a poza dodatkową porcją witamin otrzymacie nowy smak! To kolejne polskie owoce, które mają działanie antyoksydacyjne i pomogą dbać o piękną cerę. Są one idealną przekąską dla posiadaczek cery naczynkowej, ponieważ zawierają witaminę K, która poprawia krzepliwość krwi. Śliwki są bogate w błonnik, dlatego wspomagają układ trawienny i często są polecane jako sposób na płaski brzuch. Czarów nie ma, ale warto je jeść!
Buraki
Chyba nikt nie ma wątpliwości, że buraki są zdrowe. Wiedzą o tym nie tylko osoby zmagające się z anemią. Jesienią warto o nich pamiętać przy przeziębieniu czy kaszlu – sok z buraka to naturalny lek w walce z wirusami. Warto wiedzieć, że buraki, chociaż mają mało kalorii, mają też wysoki indeks glikemiczny, więc niestety powinny ich unikać osoby chore na cukrzycę. A co poza zupą możecie z nich przygotować? Na przykład brownie! Tak, buraki świetnie będą udawały czekoladę i gwarantuję, że nikt nie wyczuje, czego użyliście do przygotowania tego pysznego ciasta.
Dynia, buraki, jabłka i śliwki to nie jedyne dary jesieni, które powinniśmy jeść w tym okresie. Warzywniaki pełne są teraz witamin i każdy na pewno znajdzie owoce i warzywa, które są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe. A jeśli macie ochotę na pyszne, ale lekkie jesienne ciacho, podrzucam Wam przepis na biszkopt bez cukru, mleka i glutenu. Smacznego!
Składniki
4 jajka
1 banan
120 g mąki, np. jaglanej
szczypta soli
2 duże jabłka
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.
Foremkę natłuść masłem.
Jajka ubijaj około 10 minut.
Dodaj do nich mąkę i rozgniecionego na puree banana. Wszystko razem wymieszaj i przełóż do foremki.
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na ćwiartki. Na każdej ćwiartce zrób po kilka rozcięć wzdłuż. Ćwiartki ułóż na masie w foremce, delikatnie dociskając. Piecz 25 minut.