Dziś bardzo szybki przepis na Świątecznego mini Mazurka o smaku czekoladowym. Nie obejdzie się bez protein.
Zatem kto ma mało czasu, zapraszam do zapoznania się z przepisem.
Wesołego Alleluja!!!
DrukujPrzepis na proteinowego mini Mazurka o smaku czekoladowym
Składniki
- Bezglutenowe płatki owsiane 80 gr
- Miarka odżywki proteinowej o smaku czekoladowym 35 gr
- Kakao niskotłuszczowe 20 gr
- Bezcukrowy dżem pomarańczowy 40 gr
- Masło orzechowe 40 gr
Przygotowanie
Zmiksuj bezglutenowe płatki owsiane lub zwykłe. Dodaj odżywkę czekoladową, kakao, dżem i masło orzechowe. Miksuj na niskich obrotach tak długo aż powstanie gładka masa.
Z gotowej masy ulep 4 prostokąty o wadze około 60gr.
Następnie wyciągnij szuflady dowolne dekoracje do wypieków i…stwórz to na co tylko masz ochotę. Na koniec włóż Mazurki do lodówki na około 30 minut. Podane wartości odżywcze dotyczą jednego mini mazurka.
Wartości odżywcze
- Kalorie: 302 kcal
- Tłuszcze: 12.2gr
- Węglowodany: 23gr
- Białko: 12gr
Powiem szczerze, że w życiu nie słyszałam o takim mazurku 🙂 Co region to inna tradycja 🙂
Mam pytanie jeszcze pytanie, czy odżywkę czekoladową można zastąpić czymś innym? Np zwykłą gorzką czekoladą (moja ulubiona). Jeżeli nie, to czym innym można ją zastąpić?
Muszę jak zwykle o wszystko dopytać, ponieważ dawno nie piekłam mazurków.
Witam 🙂 Odżywkę proteinową można zastąpić np. mąką kokosową, kasztanową lub ryżową w ilości 35 gr.
Jeśli lubi Pani gorzką czekoladę nic nie stoi na przeszkodzie aby roztopić kilka kostek (max 5 😉 ) w kąpieli wodnej i polać nią Mazurka. Następnie gotowe ciastko należy włożyć do lodówki na około pół godziny. Mam nadzieję, że pomogłam 🙂
Tak, jak najbardziej 🙂 Dziś po pracy pójdę do sklepu po niezbędne produkty – jutro mam wolne więc przetestuję ten przepis 🙂