Wiosna, wiosna! 🙂
W końcu robi się coraz cieplej i słoneczniej. Od razu chce się więcej zdziałać. W związku z tym mam dla Ciebie małą, obiadową inspirację. Placki z ugotowanych ziemniaków na mące bezglutenowej. Troszkę pikantne, jeśli dodasz więcej pieprzu. W przepisie podaję filety anchois, ale tak na prawdę możesz dodać każdą rybkę, czy mięso. Na pewno będzie smakować równie pysznie. 😉
DrukujPrzepis na placki z gotowanych ziemniaków z cebulką i anchois
Składniki
- 600 g ziemniaków
- 2 jajka
- 200 g mąki ryżowej
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta kurkumy
- 3 cebule
- 6 filecików anchois
- 2 łyżki oleju kokosowego + 1 łyżeczka oleju kokosowego
Przygotowanie
Ugotuj ziemniaki, odcedź i pozostaw do ostygnięcia.
Następnie zmiksuj w robocie kuchennym lub użyj ubijaczki do ziemniaków.
Dodaj jajka i mąkę. Dopraw solą, pieprzem i kurkumą.
Zagnieć ciasto, na posypanej uprzednio macie do wyrabiania ciasta.
Z ciasta uformuj walec. Pokrój placki ok. 1.5 cm.
Rozgrzej olej na patelni i usmaż placki.
Cebulę pokrój w pióra. Rozgrzej łyżeczkę oleju na małej patelni, podsmaż cebulkę. Przełóż na placki.
Na wierzchu ułóż filety anchois. Smacznego! 🙂
Wartości odżywcze
- Węglowodany: 66 g
- Kalorie: 460 kcal
- Tłuszcze: 18 g
- Białko: 9 g
* 4 porcje. Podane wartości odżywcze dotyczą jednej porcji.
Uwielbiam anchois. Świetne zestawienie. Nieco egzotyczne połączenie smaków. W najbliższy weekend testuję w swojej kuchni.
Czy wiecie coś na temat anchois i diety kobiet w ciąży? Czy jest to produkt zakazany czy nie?
Wow! Ale zestawienie, muszę przetestować ten przepis.
Świetny pomysł na przepis z anchois
Czy można użyć mąki jaglanej zamiast ryżowej? Czy placuszki wyjdą?
Można spróbować, ale obawiam się, że ciasto może wyjść zbyt rzadkie.
Uwielbiam anchois, nigdy nie jadłam ich z ziemniakami.
Robiłam z kurczakiem z grilla pociętym w paski. Też wychodzi super.
Mmm dodatek anchois robi cały klimat tego dnia.