Walentynki
Już jutro święto zakochanych. <3
Z tej okazji przygotowałam dla Ciebie przepis na ciasteczka papajowe,
które rozpalą Twoje serducho.
Papaja to owoc prosto z gorącego Meksyku, o działaniu antynowotworowym. Zawiera
karotenoidy, które pozytywnie wpływają na to co najważniejsze, czyli na nasze zdrówko. 🙂
Przygotowanie:
Chrupiący spód
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia.
W rondelku na malutkim ogniu, rozpuść olej kokosowy, dodaj mąkę kokosową
i dokładnie wymieszaj. Dodaj syrop klonowy, musli i szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj,
zdejmij z ognia. Dodaj jajka. Wymieszaj ponownie. Przełóż równomiernie do keksówki i dociśnij
palcami. Piecz 10 minut.
Ciasto
Międzyczasie z papai usuń nasionka i wydrąż miąższ. Zblenduj.
Przełóż do miski. Dodaj jajka, mąkę kasztanową, sok z cytryny, miód i sól.
Wymieszaj dokładnie, tak aby masa była gładka. Przelej do formy i piecz 25 minut.
Po upieczeniu ostrożnie wyjmij ciasto i pozwól mu całkowicie ostygnąć.
Kiedy ciasto się schłodzi przełóż je z formy na blat i pokrój wg uznania.
- Podane zapotrzebowanie kaloryczne dotyczy całego ciasta.