Skip to content
Menu

Świąt nie będzie! A przynajmniej jeszcze nie w tym miesiącu. Ale nadchodzą i powoli nie możemy się ich doczekać – to w końcu czas pełen ciepła, rodzinnych spotkań i pysznych aromatów unoszących się w kuchni. Dlaczego by nie zaskoczyć bliskich zielonym banana breadem, inspirowanym postacią Grincha?

To idealny sposób na połączenie tradycji z nowoczesnym, zdrowym podejściem do gotowania. Ten przepis nie tylko zachwyca smakiem i wyglądem, ale także dostarcza wielu cennych składników odżywczych!

To deser albo przekąska, która zadba o Wasze zdrowie! 

Matcha to sproszkowana zielona herbata o wysokiej zawartości antyoksydantów, które wspierają organizm w walce z wolnymi rodnikami. Dzięki temu działa przeciwzapalnie, wspiera pracę mózgu i dodaje energii. Jest także źródłem L-teaniny, która poprawia koncentrację, oraz chlorofilu, który wspomaga detoksykację organizmu. Dodając matchę do tradycyjnych przepisów, wprowadzasz do swojej diety prawdziwe superfoods! 

Grinch Banana Bread to idealne połączenie zdrowych składników z wyjątkowym, świątecznym smakiem. Mąka orkiszowa dostarcza błonnika i wspiera trawienie, banany są naturalnym źródłem energii, a orzechy dodają chrupkości i zdrowych tłuszczów. Zielony kolor dzięki matchy sprawia, że ciasto wygląda oryginalnie i idealnie wpisuje się w świąteczny klimat.

 

Chcesz mieć takie przepisy w swojej indywidualnej diecie?

 

Drukuj
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

GRINCH BANANA BREAD


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Autor: kontakt@joannarutka.pl

Opis

Pyszny, zielony chlebek bananowy bez dodatku cukru, glutenu i mleka krowiego.


Składniki

Skaluj
  • masło, ilość do posmarowania formy plus odrobinę bezglutenowej bułki tartej
  • 65 g orzechów włoskich, łuskanych 
  • 300 g bananów, dojrzałych, pokrojonych na kawałki
  • 2  jajka 
  • 160 g mąki owsianej 
  • 2025 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego 
  • 2 łyżki matcha 
  • syrop klonowy-łyżeczka (opcjonalnie)
  • proszek do pieczenia-1/2 łyżeczki (opcjonalnie)

Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę keksową (30 x 10 x 7 cm) posmarować masłem i oprószyć bułką tartą glutenfree odstawić. 

Orzechy posiekać. 

Do naczynia miksującego włożyć banany, dodać jajka, zmiksować

Dodać rozdrobnione wcześniej orzechy, mąkę, sok z cytryny, oliwę i sól, wymieszać. Połowę masy przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, odstawić. Do drugiej części dosypać proszku matcha.

Przełożyć do formy z pierwszą warstwą masy. Dla uzyskania efektu marmurku wymieszać obie warstwy widelcem. Na górze ułożyć paski wycięte z bananów. Piec 40-50 min (180°C) lub do czasu, aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy.

 

0 0 głosy
Ocena artykułu
Subskrybuj
Powiadom o
0 Komentarze
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze