Skip to content
Menu
Cart
Close Cart
Your cart is empty. Go to Shop

Przepis na domową granolę

Lubisz chrupać rano granolę? To najlepszy dodatek do ciepłego mleka lub jogurtu.

Niestety w sklepowych, gotowych produktach czai się mnóstwo cukru i niezdrowych konserwantów.

Tymczasem domową granolę bardzo łatwo przygotujesz sam/a.

To co najfajniejsze, za każdym razem możesz dodawać inne dodatki, a Twoja granola będzie smakować zupełnie inaczej.

Nie ma lepszego startu niż pożywne śniadanie. Zawsze to podkreślam i mam nadzieję, że nie wybiegasz z domu z pustym żołądkiem? 😉

Jeśli wybiegasz to weź chociaż granolę ze sobą. Wystarczy przesypać porcję do mniejszego słoiczka i w drogę. Już nie ma wymówek, żeby nie zjeść śniadania. 🙂

To co bierzemy się za przygotowania? 🙂

Jeśli masz w domu małych pomocników, koniecznie zaangażuj ich do wspólnego działania. Mieszanie składników to świetna zabawa i czas spędzony razem. Przy okazji nauczysz dzieciaki jak w łatwy sposób można przyrządzić zdrową i pyszną przekąskę.

Najfajniejsze jest to, że ogromniasty słoik granoli wystarczy Ci na wiele poranków. 🙂

Powodzenia! 🙂

 

Przygotowanie:

Do rondelka wlać sok z czarnego bzu i miód. Dodać cynamon. Podgrzewać na małym ogniu ok. 5 minut.

Międzyczasie w misce wymieszać pozostałe składniki. Zalać ciepłym sokiem i dokładnie wymieszać. Rozprowadzić równomiernie

na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10 minut w temperaturze 180 stopni a następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C i piec jeszcze 30 minut

przy lekko uchylonych drzwiczkach. Mieszać co jakiś czas. Po upieczeniu wyjąć do całkowitego wystudzenia. Przesypać do słoika ze szczelnym zamknięciem.

  • Jeśli w Twoim piekarniku nie da się piec przy otwartych drzwiczkach, możesz piec przy zamkniętych, ale pamiętaj, aby częściej mieszać granolę.

 

 

 

  • Wartości odżywcze dotyczą całego pojemności.

00votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
najnowszy
najstarszyoceniany
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x