Tłusty czwartek, ostatki, koniec karnawału.
Jednak póki karnawał trwa, bawmy się na całego
i pieczmy ciasteczka…oczywiście te w wersji fit, po to, abyśmy były lekkie jak
moje dzisiejsze „baletki”. 😉
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Białka oddziel od żółtek umieszczając je w dużej misce (żółtka odstaw w miseczce) i ubij na sztywno. Dodaj żółtka i „cukier puder” cały czas ubijając.
Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Rób to delikatnie, żeby białka nie opadły. Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego i wyciskaj porcje (ok. 3 cm średnicy).
Pozostaw odstęp między porcjami ok. 4 cm, aby się nie skleiły podczas pieczenia. Posyp wiórkami kokosowymi.
Piecz ok. 7 minut.
Po upieczeniu odstaw do ostudzenia. Posmaruj dżemem po wewnętrznej stronie ciasteczka i dociśnij drugim. Powtórz ze wszystkimi.