Placki, placuszki, racuszki…któż ich nie lubi 😛
Uwielbiają je dzieci, uwielbiają dorośli, uwielbiam je ja. Dlatego często je przyrządzam. 🙂
Dzisiejsze placki bananowe są słodziutkie i delikatne. Najlepiej wybrać do nich mocno dojrzałe banany.
Takie, które pokryte są brązowymi plamkami.
To co zabieramy się za ten przepis? 🙂
Jedyny sprzęt jaki potrzebujesz do duża patelnia.
Jeśli masz robot kuchenny wystarczy, że włożysz do niego wszystkie składniki i zmiksujesz. Jeśli nie masz,
rozgnieć widelcem banany na papkę, dodaj resztę składniki i bardzo dokładnie wymieszaj rózgą.
Na patelni rozgrzej odrobinę tłuszczu i nakładaj ciasto łyżką. Jedna łyżka ciasta= jeden placuszek.
Smaż na średnim ogniu z obydwu stron, na złoty kolor. Na koniec możesz udekorować ulubionymi owocami, orzechami i np. miodem.
Smacznego!
* Podane wartości dotyczą całej porcji ponieważ placuszki tak szybko zniknęły, że nie zdążyłam ich policzyć. 😉
Jeśli podoba Ci się ten przepis koniecznie daj mi znać w komentarzu. 🙂