Domowe masło orzechowe kontra sklepowe
Masło orzechowe, przepyszna pasta do smarowania lub wyjadania łyżką prosto ze słoiczka.
Kiedy przygotowujesz je w domu, cała kuchnia pachnie orzechami. Prosty skład,
tylko 3 produkty. Orzechy, oliwa i ksylitol. Takie masełko może stać do dwóch tygodni w
lodówce. Często wykorzystuję ten przepis kiedy piekę ciasteczka. Ty również możesz.🐿
Skład masła ze sklepu
Cóż…pozostawia wiele do życzenia. Niestety większość zawiera niezdrowe substancje takie
jak: olej palmowy, cukier, sól itp.
Drukuj
Przepis na masło orzechowe
Opis
Masło orzechowe. Można potraktować je jako dodatek lub wyjadać ze słoika.
Składniki
Skaluj
- 400 g orzechów np. włoskich
- 10 g oliwy z oliwek
- 1 łyżka ksylitolu
Przygotowanie
1. Wsyp łyżkę ksylitolu do robota kuchennego. Zmiksuj.
2. Dodaj orzechy. Zmiksuj.
3. Wlej oliwę. Zmiksuj.
4. Przełóż do słoiczka.
czy mozna zamienic oliwe z oliwek na olej rzepakowy?
Jak najbardziej 🙂
Fajne, proste i zdrowe, zaprasza wyglądem i pewnie smakiem też:-)
Polecam! Na prawdę warto zrobić. 🙂
Czy orzechy mogą być prażone?
Mogą być. 😊
Nie wierzę! ten przepis przywrócił smak z dzieciństwa. Właśnie tak smakowało masło orzechowe mojej babci
Czy można dodać brązowy cukier zamiast ksylitolu? Jak długo mogę w lodówce przechowywać to masło?
Ja dodałam zamiast oliwy, olej z orzechów arachidowych. Wzmacnia smak. I smakuje pysznie.
Czy zwykły najtanszy blender kielichowy da rade zmielić mi orzechy na masło ?
Obawiam się, że może nie dać rady. Można spróbować mielić orzechy małymi partiami.