Propozycja na obiad w 15 minut, dla osób zapracowanych. 🙂
DrukujPrzepis na kaszę z warzywami i jajkiem
Składniki
Skaluj
- 40 g ulubionej kaszy (u mnie bulgur)
- 2–3 jajka
- połówka papryki czerwonej
- połówka cebuli
- połówka bakłażana
- mała cukinia
- łyżka oleju kokosowego
- ulubione przyprawy, do smaku
Przygotowanie
Ugotuj ulubioną kaszę wg informacji podanej na opakowaniu. Międzyczasie rozgrzej łyżkę oleju kokosowego na patelni. Bakłażana, cukinię i cebulę pokrój w talarki, paprykę w paski. Wrzuć na patelnię i podsmaż. Dodaj ugotowaną i odcedzoną kaszę. Wymieszaj z warzywami na patalni. Rozbij 2-3 jajka, dopraw do smaku, zakryj przykrywką lub drugą patelnią. Zapiekaj na małym ogniu.
Wartości odżywcze
- Kalorie: 286 kcal
- Tłuszcze: 11 g
- Węglowodany: 28 g
- Białko: 18 g
Czy te jajka mam wymieszać z całością? Czy po prostu pozostawić jako jajka sadzone na wierzchu tego dnia?
Tak jak lubisz. 😉
Ja bakłażana zastępuję suszonymi pomidorami i robię też wersję bez jajek. I tak danie pożywne i bardzo pyszne. Bardzo dobry przepis.
Czy można tę kaszę zastąpić innym rodzajem kaszy? Czy z jaglaną albo bulgur też będzie ok?
Dziś przetestowałam kaszę z dynia, papryką i cukinią. Idealna na lunch w pracy. Do tego grillowany dorsz lub kurczak. Palce lizać!
Jaki rodzaj kaszy jest najzdrowszy? Szukam artykułów na ten temat i badań.