Skip to content
Menu
Cart
Close Cart
Your cart is empty. Go to Shop

Moja droga Kobietko…:-) Jutro nasz wielki dzień, nasze święto. Co sobie zaplanowałaś na tę okazję? SPA? Kino? Jeszcze nie masz planów? Koniecznie zrób coś dla siebie. Bądź tego dnia egoistką, ponieważ zasługujesz na najlepsze. Ja jak zwykle troszczę się o to abyś zjadła coś słodkiego i zdrowego. Przedstawiam Ci przepis na pyszną kokosową babeczkę wypełnioną czekoladowym ganaszem. Musisz mi uwierzyć na słowo, jest pysznie!

Drukuj
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Przepis na Dzień Kobiet


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Autor: Joanna Rutka

Składniki

Skaluj
  • 100 g mąki kokosowej
  • 85 g oleju kokosowego
  • 70 g syropu klonowego
  • szczypta soli himalajskiej
  • 100 g surowej czekolady
  • 80 g śmietanki z pełnotłustego mleka kokosowego

Przygotowanie

Przygotuj 12 papilotek do muffinów. Nastaw piekarnik na 180 stopni C. Na początek wsyp do miski mąkę kokosową, dodaj olej kokosowy, syrop klonowy i szczyptę soli himalajskiej. Dokładnie wymieszaj, tak aby nie było ani jednej grudki. Nałóż po łyżce ciasta do papilotek. Ugnieć ciasto w papilotce w taki sposób, aby na środku było widoczne wgłębienie. Ja użyłam do tego łyżeczki. Tam będziemy wlewać nasz czekoladowy ganasz. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 10 minut.

[gallery ids="600,601,602"]

Po upieczeniu pozwól odpocząć babeczkom w papilotkach aż do całkowitego wystudzenia. Międzyczasie przygotuj nadzienie. 🙂

W robocie kuchennym pokrusz czekoladę. Przełóż do rondelka, dodaj śmietankę kokosową i podgrzewaj na małym ogniu cały czas mieszając. Odstaw do ostygnięcia i zgęstnienia.

Nakładaj ganasz łyżeczką do środka babeczek. Wstaw do lodówki na godzinkę.

Wartości odżywcze

  • Węglowodany: 7,7 g
  • Kalorie: 182 kcal
  • Tłuszcze: 28 g
  • Białko: 1 g

* Pamiętaj żeby włożyć puszkę pełnotłustego mleka na noc do lodówki, albo przynajmniej na kilka godzin. Ja akurat bardzo się spieszyłam i włożyłam na godzinkę do zamrażarki. 😀

00votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
4 komentarzy
najnowszy
najstarszyoceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Bardzo dobry przepis! Mi ciasta wystarczyło na dwanaście dość dużych babeczek.

Maciej Stożek
7 lat temu

Niech nam żyją kobiety które dbają o takich łasuchów jak ja. Walczyłem z tym przepisem ale nie dałem rady. Podejmę wyzwanie dla niej raz jeszcze.

Oliwia
7 lat temu

Szukam przepisu na jakieś babeczki kolorowe np. różowe, zielone. Jak masz jakiś taki przepis to będę wdzięczna.

4
0
Would love your thoughts, please comment.x