Muszę przyznać, że to lato mnie rozczarowało. Mam wrażenie, że było albo bardzo gorąco, albo bardzo zimno. Różnice temperatur doprowadziły mnie nawet do zapalenia zatok, co nigdy mi się podczas lata nie przydarzyło. Właściwie to z kim nie rozmawiam to jest albo chory, albo „coś go bierze”…Najgorsze jest jednak to, że jesień pojawiła się bardzo szybko i to od razu taka deszczowa…ale dość już marudzenia. Postanowiłam sobie osłodzić siedzenie w domu z przeziębionym dwulatkiem i tak się rozpieszczam, a to kawka Bulletproof, a to muffinka marchewkowa…i jakoś tak mi lepiej, weselej. 😀
Martwiłam się czy taki muffinek w wersji bezglutenowej wyrośnie, czy nie będzie się kruszył i czy będzie w środku nieco wilgotny. Wyszedł idealny, przepyszny, pachnący i słodki. To wszystko dzięki mące kasztanowej, która jest najlepsza do wypieków.
Przygotowanie muffinów jest bardzo proste i szybkie, a ja takie przepisy kocham.
To co zaczynamy?
DrukujPrzepis na muffinki marchewkowe
Opis
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Formę do muffinek wyłóż papierowymi lub silikonowymi papilotkami. Odstaw na bok.
Pokrusz orzechy w blenderze lub robocie kuchennym. Przełóż do miseczki.
Marchewkę zmiksuj w robocie kuchennym lub zetrzyj na tarce o małych oczkach. Przełóż do drugiej miseczki.
Roztop masło w rondelku na małym ogniu i przelej do dużej miski. Dodaj jajka, mleko kokosowe, wymieszaj.
Dodaj cukier kokosowy, mąkę kasztanową, bezglutenowy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawę do pierników oraz sól. Wymieszaj. Dodaj wcześniej przygotowane orzechy i marchewkę. Dokładnie wymieszaj.
Przełóż ciasto do papilotek i piecz ok. 25 minut.
Po upieczeniu zostaw muffinki w formie na ok. 10 minut aż nieco przestygną.
Muszę się przyznać, że pisząc ten post, muszę wyskoczyć z łóżka po kolejną babeczkę. 😉
Omnonmnom pyszne!!!!
Dobrze na koniec został nam jeszcze lukier. Wsyp erytrol do blendera i zmiksuj na pył. Dolej soku wciśniętego z pomarańczki i wymieszaj. Posmaruj muffinki wedle uznania.
Bierz papilotki i piecz kochana/ny bo zaraz trzeba iść spać, a do porannej kawki taki muffinek pasuje jak liść do drzewa. <3
Składniki
Ciasto na muffinki:
- 50 g orzechów nerkowca
- 200 g marchewki
- 50 g masła ghee
- 150 g mleka kokosowego
- 2 jajka
- 110 g cukru kokosowego
- 250 g mąki kasztanowej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżka przyprawy do pierników
- ½ łyżeczki soli
Lukier:
- 200 g erytrolu
- 30 g soku z pomarańczy
Wartości odżywcze
- Kalorie: 232 kcal
- Tłuszcze: 9 g
- Węglowodany: 53 g
- Białko: 4 g
• Najlepiej mieć formę na 10 muffinów, ale jak się nie ma to się piecze tak jak ja czyli dwa razy.
• Podane wartości odżywcze dotyczą jednej babeczki.
Świetny pomysł na zdrową fit przekąskę do śniadania 🙂
Smakują obłędnie! Robiłam je już dwa razy. Koniecznie spróbujcie.
Ja przygotowałam wersję bez lukru i też bardzo ok.
Pyszne mufinki 🙂
Moje dzieci uwielbiają te babeczki!
Świetny pomysł na weekendowe śniadanko 🙂
Niesamowite bo prawie wcale nie mają posmaku tej marchewki. Sprawdźcie sami!
Prosty fajny przepis na śniadanie. I jaki dobry mmmm…
Jestem mamą karmiąca i muszę uważać co jem. Bardzo dobry dietetyczny pomysł na śniadanko. I jako zdrowy.