Cukier w diecie dzieci
Powiedzenie, że cukier krzepi już dawno przestało cieszyć się dobrą sławą. Dziś wiemy, że cukier nie tylko nie jest zdrowy, ale że szkodzi organizmowi bez względu na wiek. Jak długo i dlaczego powinniśmy starać się nie napełniać nim talerzy naszych dzieci?
Jakie są zalecenia?
Zalecenia wyraźnie mówią o niepodawaniu cukru przynajmniej do końca pierwszego roku życia. Warto unikać go jednak jak najdłużej, najlepiej jeszcze kolejny rok lub dwa, bo właśnie ten czas ma największy wpływ na przyszłe nawyki dziecka, również w jego dorosłym życiu. Mówi się, że 1000 pierwszych dni dziecka kształtuje jego zdrowie i przyzwyczajenia na całe życie. Będzie nam trudno na nie wpłynąć później, jeśli w pierwszych latach dziecko przywyknie do dosładzanych posiłków i słodyczy. A co po 3 roku życia? Cukier nie powinien zajmować wtedy więcej niż 10% zapotrzebowania kalorycznego, a najlepiej, żeby było to mniej niż 5%. Wydaje się, że to całkiem sporo, prawda? Niestety często nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, do jak wielu produktów, które mamy w swoim domu, jest on dodawany.
Gdzie kryje się cukier?
To, że nie podajemy dziecku białego cukru, nie znaczy, że tego cukru w jego diecie nie ma. Zdarza się, że jest on w produktach, po których zupełnie się tego nie spodziewamy. Kupujemy maluchowi jogurt bio, kaszę, która ma wzmocnić jego kości czy zdrowe ciasteczka owsiane z oznaczeniem „od 12 miesiąca życia”, nie sprawdzając składu i nawet nie przypuszczając, że kryje się w nim właśnie cukier. Dosładzane bywają również popularne musy w tubkach, przeznaczone nawet dla kilkumiesięcznych dzieci, dlatego zawsze warto zerkać na skład.
Czym grozi, zbyt duża ilość cukru?
Cukier w diecie to nie tylko przyczyna próchnicy. Chociaż i jej nie można bagatelizować, zwłaszcza, że w Polsce diagnozuje się ją aż u połowy trzylatków. Duża ilość spożywanego cukru to problemy z zaparciami czy wchłanianiem niektórych pierwiastków, na przykład żelaza, którego w pierwszym okresie życia często brakuje. W przyszłości konsekwencją takiej słodkiej diety dzieci może być nadciśnienie, choroby układu krążenia, cukrzyca typu II czy zaburzenia hormonalne. Specjaliści zwracają uwagę na związek między większym spożyciem cukru, a mniejszym warzyw, co z kolei może prowadzić do plagi XXI wieku, czyli otyłości. Jak widać, niektóre konsekwencje jedzenia zbyt dużych ilości cukru widoczne są gołym okiem, na inne poczekamy latami. Są też skutki natychmiastowe, choć często nie zauważa się ich związku z dietą. Pierwszy z nich to niska odporność (cukier potrafi ją obniżyć aż o połowę!), drugi – problemy z pamięcią i koncentracją. A w końcu i na dobrej odporności, i na odpowiednim rozwoju dzieci bardzo nam zależy.
Jako rodzice chcemy dla swoich dzieci jak najlepiej, dbamy o ich rozwój i staramy się dawać im wszystko, czego potrzebują. Zadbajmy też o ich żywienie. Jak widać, to, co jedzą maluchy, przekłada się na zdrowie dorosłego człowieka. Właśnie teraz mamy na nie wpływ.
Photo by Heather Ford on Unsplash