Lubisz chrupać rano granolę? To najlepszy dodatek do ciepłego mleka lub jogurtu.
Niestety w sklepowych, gotowych produktach czai się mnóstwo cukru i niezdrowych konserwantów.
Tymczasem domową granolę bardzo łatwo przygotujesz sam/a.
To co najfajniejsze, za każdym razem możesz dodawać inne dodatki, a Twoja granola będzie smakować zupełnie inaczej.
Nie ma lepszego startu niż pożywne śniadanie. Zawsze to podkreślam i mam nadzieję, że nie wybiegasz z domu z pustym żołądkiem? 😉
Jeśli wybiegasz to weź chociaż granolę ze sobą. Wystarczy przesypać porcję do mniejszego słoiczka i w drogę. Już nie ma wymówek, żeby nie zjeść śniadania. 🙂
To co bierzemy się za przygotowania? 🙂
Jeśli masz w domu małych pomocników, koniecznie zaangażuj ich do wspólnego działania. Mieszanie składników to świetna zabawa i czas spędzony razem. Przy okazji nauczysz dzieciaki jak w łatwy sposób można przyrządzić zdrową i pyszną przekąskę.
Najfajniejsze jest to, że ogromniasty słoik granoli wystarczy Ci na wiele poranków. 🙂
Powodzenia! 🙂
Przygotowanie:
Do rondelka wlać sok z czarnego bzu i miód. Dodać cynamon. Podgrzewać na małym ogniu ok. 5 minut.
Międzyczasie w misce wymieszać pozostałe składniki. Zalać ciepłym sokiem i dokładnie wymieszać. Rozprowadzić równomiernie
na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10 minut w temperaturze 180 stopni a następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C i piec jeszcze 30 minut
przy lekko uchylonych drzwiczkach. Mieszać co jakiś czas. Po upieczeniu wyjąć do całkowitego wystudzenia. Przesypać do słoika ze szczelnym zamknięciem.
- Jeśli w Twoim piekarniku nie da się piec przy otwartych drzwiczkach, możesz piec przy zamkniętych, ale pamiętaj, aby częściej mieszać granolę.
- Wartości odżywcze dotyczą całego pojemności.