Składniki
Biszkopt:
- Słodkie jabłko i dojrzały banan
- 4 jajka
- 120 gram maki pszennej pełnoziarnistej lub bezglutenowej owsianej
- Laska wanilii
- Szczypta soli (opcjonalnie)
Obłożenie:
- 28 miarek mleka modyfikowanego nr 3 (od 1. roku życia)
- 850 ml+500 ml wody
- 3 galaretki owocowe bez cukru- 2 malinowe na krem i cytrynowa na wierzch
- świeże maliny i jeżyny (ok.500g)
Przygotowanie
Użyłam do tego okrągłej formy (24 cm). Po upieczeniu i ostudzeniu przekroiłam go na pół. Następnie odstawiłam. Zagotowałam 850 ml wody i do wrzątku wsypałam 2 galaretki malinowe. Galaretkę cytrynową przygotowałam w 0.5 l wody. Kiedy galaretka malinowa nieco przestygła, ale była jeszcze ciepła, wsypałam do niej mleko modyfikowane i wymieszałam. Galaretki odstawiłam w chłodne miejsce a następnie do lodówki.
Kiedy galaretka malinowa nieco stężała, zmiksowałam ją i połowę wylałam na pierwszą warstwę biszkoptu umieszczonego ponownie w tortownicy. Nałożyłam drugą warstwę biszkoptu i zalałam resztą kremu. Gdy masa zastygła, udekorowałam ją malinami i jeżynami. Na koniec zalałam galaretką cytrynową. Odstawiłam do lodówki.
Podzieliłam na 10 porcji.
Podane poniżej wartości odżywcze dotyczą jednej porcji.178 kcal
Wartości odżywcze
- Kalorie: 178 kcal
- Tłuszcze: 4,8 g
- Węglowodany: 29 g
- Białko: 13,6 g