Opis
Bezglutenowy tort czekoladowy
Składniki
Skaluj
Biszkopt:
- olej kokosowy do natłuszczenia formy
- 100 g cukru kokosowego
- 80 g mąki kukurydzianej
- 40 g kakao
- szczypta soli himalajskiej
- 5 jajek
Mus czekoladowy
- 3 jajka
- 50 g cukru kokosowego
- szczypta soli himalajskiej
- łyżeczka soku z cytryny
- 100 g mleka roślinnego
- 75 g masła bez laktozy lub oleju kokosowego
- 150 g gorzkiej czekolady
Polewa:
- Ja użyłam 2 tabliczki czekolady gorzkiej. Ozdobiłam truskawkami, malinami i borówkami amerykańskimi.
Przygotowanie
Biszkopt:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
- Tortownicę natłuść olejem kokosowym i odstaw.
- Do robota kuchennego włóż jajka i cukier kokosowy. Ubij na sztywną pianę. Dodaj mąkę, kakao i sól. Wymieszaj wszystkie składniki.
- Przełóż ciasto do tortownicy i piecz ok. 25 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Mus czekoladowy:
- Oddziel białka od żółtek i odstaw.
- W osobnej miseczce odmierz 30 g cukru kokosowego. Do robota kuchennego wlej białka, dodaj szczyptę soli i łyżeczkę soku z cytryny. Ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsyp odmierzony cukier. Przełóż do miseczki.
- Do rondelka wlej żółtka, mleko ryżowe, masło (bez laktozy) i cukier kokosowy. Podgrzewaj na małym ogniu cały czas mieszając (ok. 5 minut). Dodaj czekoladę (150 g) i mieszaj aż całkowicie się rozpuści. Zdejmij z ognia i dodaj wcześniej ubite białka.
Tort:
- Przekrój biszkopt na dwie części.
- Dolną część pozostaw w formie jako podstawę tortu.
- Przełóż na nią mus czekoladowy i przykryj górną częścią. Włóż do lodówki na 12 godzin.
Polewa:
- Nalej wody do rondelka ok. połowy.
- Czekoladę pokrusz w miseczce.
- Włóż miseczkę do rondelka z wodą i nastaw na małym ogniu.
- Kiedy czekolada się roztopi zdejmij z ognia i połóż równomiernie na torcie.
- Przyozdób ulubionymi owocami. Poczekaj aż zastygnie.
Notatki
Ten przepis jest idealny na każdą okazję.