Drukuj
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Przepis na tort czekoladowy


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Autor: Joanna Rutka

Opis

Bezglutenowy tort czekoladowy


Składniki

Skaluj

Biszkopt:

  • olej kokosowy do natłuszczenia formy
  • 100 g cukru kokosowego
  • 80 g mąki kukurydzianej
  • 40 g kakao 
  • szczypta soli himalajskiej
  • 5 jajek

Mus czekoladowy

  • 3 jajka
  • 50 g cukru kokosowego
  • szczypta soli himalajskiej
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 100 g mleka roślinnego
  • 75 g masła bez laktozy lub oleju kokosowego 
  • 150 g gorzkiej czekolady

Polewa:

  • Ja użyłam 2 tabliczki czekolady gorzkiej. Ozdobiłam truskawkami, malinami i borówkami amerykańskimi.

Przygotowanie

 Biszkopt:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
  2. Tortownicę natłuść olejem kokosowym i odstaw.
  3. Do robota kuchennego włóż jajka i cukier kokosowy. Ubij na sztywną pianę. Dodaj mąkę, kakao i sól. Wymieszaj wszystkie składniki.
  4. Przełóż ciasto do tortownicy i piecz ok. 25 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego ostygnięcia.

Mus czekoladowy:

  1. Oddziel białka od żółtek i odstaw.
  2. W osobnej miseczce odmierz 30 g cukru kokosowego. Do robota kuchennego wlej białka, dodaj szczyptę soli i łyżeczkę soku z cytryny. Ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsyp odmierzony cukier. Przełóż do miseczki.
  3. Do rondelka wlej żółtka, mleko ryżowe, masło (bez laktozy) i cukier kokosowy. Podgrzewaj na małym ogniu cały czas mieszając (ok. 5 minut). Dodaj czekoladę (150 g) i mieszaj aż całkowicie się rozpuści. Zdejmij z ognia i dodaj wcześniej ubite białka.

Tort:

  1. Przekrój biszkopt na dwie części.
  2. Dolną część pozostaw w formie jako podstawę tortu.
  3. Przełóż na nią mus czekoladowy i przykryj górną częścią. Włóż do lodówki na 12 godzin.

Polewa:

  1. Nalej wody do rondelka ok. połowy.
  2. Czekoladę pokrusz w miseczce.
  3. Włóż miseczkę do rondelka z wodą i nastaw na małym ogniu.
  4. Kiedy czekolada się roztopi zdejmij z ognia i połóż równomiernie na torcie.
  5. Przyozdób ulubionymi owocami. Poczekaj aż zastygnie.

Notatki

Ten przepis jest idealny na każdą okazję.

14
0
Would love your thoughts, please comment.x