To danie po raz pierwszy zrobiłam kiedy byłam jeszcze na studiach, czyli lata świetlne temu. 😉
Jest tanie i bardzo smaczne, a do tego szybkie.
DrukujPrzepis na risotto z tuńczykiem
Składniki
- 150 g ryżu np. jaśminowego
- 400 g tuńczyka z wody
- 30 g parmezanu (opcjonalnie)
- 80 g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 400 g pomidorów krojonych odsączonych z zalewy
Przygotowanie
Ugotuj ulubiony ryż wg wskazówek na opakowaniu. Odcedź i odstaw. Zetrzyj parmezan na tarce. Wsyp do ryżu i dokładnie wymieszaj. (Możesz również zostawić parmezan do posypania na wierzchu gotowego dania zamiast do ryżu – wg uznania).
Na patelnię wlej łyżkę oleju. Kiedy olej będzie rozgrzany wrzuć cebulę oraz czosnek i delikatnie podsmaż na złoty kolor. Dodaj odsączonego z wody tuńczyka. Podsmaż.
Dodaj pomidory z puszki pokrojone na kawałki oraz przyprawy. Duś razem przez kilka minut. Nałóż ryż na talerz, polej sosem z tuńczyka i pomidorów (ewentualnie posyp parmezanem). Udekoruj gałązką pietruszki.
Smacznego!
Wartości odżywcze
- Kalorie: 407 kcal
- Tłuszcze: 4.8 g
- Węglowodany: 47 g
- Białko: 43 g
O wow! Wygląda pysznie. Szukam jakiegoś fajnego pomysłu na pastę z tuńczyka do tartinek i tartoletek np. na imprezę grillową. Możesz coś polecić?
Ja to danie przygotowuję nie z ryżem, a kaszą gryczaną prażoną lub kaszą bulgur. Też jest bardzo dobre. Polecam.
Dziewczyny, czy próbowałyście kiedyś zrobić risotto z grillowanym tuńczykiem pokruszonym na kawałki? Czy stosujecie wersję tylko tuńczyka puszkowego?
Risotto z grillowanym tuńczykiem też polecam. Wychodzi bardziej suche ale pyszne.
Ja używam tego tuńczyka do makaronu nie ryżu. Polecam szczególnie z makaronem razowym.
Rzeczywiście jest to pomysł na łatwy, szybki obiad i w dodatku samo zdrowie.
Czy można tu dodać jeszcze pokrojone w kosteczki świeże papryki np. zieloną i żółtą?
Śmiało 🙂
Danie na obiad i na kolację, zdecydowanie na każdą porę roku.
Jaki ryż poza jaśminowym jeszcze polecacie?
Basmati