Skip to content
Menu
Cart
Close Cart
Your cart is empty. Go to Shop

Ok. Podsumujmy. Kolejny zimowy tydzień za nami. Ciekawe kto jeszcze trzyma się postanowień noworocznych…hmm? Tak szczerze kochani. Mam nadzieję, że się nie poddajecie i walczycie ze swoimi słabościami. Oczywiście wspieram Was całym sercem i jak zawsze możecie na mnie liczyć jeśli chodzi o zdrowe przyjemności.
W związku z tym, mam dla Was przepis na pysznego i zdrowego batonika. W nagrodę, za caaały długi tydzień pracy. 🙂 Przygotowanie go zajmuje tylko chwilkę, a uwierzcie mi jest warty wszystkiego. U mnie niestety nie przetrwał zbyt długo w lodówce, ponieważ „pewna osoba” zjadła mi ostatniego batonika, którego sobie odłożyłam na wieczorny relax. 🙁

To miała być ta chwila, kiedy w domu robi się cichutko, maleństwo już śpi, a ja mogę wypić ciepłą herbatkę po raz pierwszy w ciągu dnia…znacie ten moment? 😉
Do tego miał być właśnie ten batonik, na który zaraz poznacie przepis.

Przepis:

Drukuj
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Przepis na proteinowe batoniki „zimowe”


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Autor: Joanna Rutka

Składniki

Skaluj
  • 75 g waniliowej odżywki proteinowej
  • 55 g bezglutenowych płatków owsianych ( granoli owsianej)
  • 100 g daktyli suszonych
  • 45 g mleka ryżowego
  • 4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki kurkumy (przyprawa)

Przygotowanie

Do robota kuchennego wrzućcie wszystkie składniki. Zmiksujcie.
Gotową masę przełóżcie na matę do ciasta. Uformujcie cztery równe batoniki.
Włóżcie do lodówki na 30 minut. Smacznego!

Szybciutko prawda? Nie bez powodu nazwałam ten batonik „zimowym”. Ponieważ zawiera takie przyprawy jak imbir, kurkuma oraz cynamon- rozgrzewa organizm i wzmacnia go.

Tak więc, jeśli czujesz, że „coś Cię bierze”, nie żałuj przypraw. 🙂

Ale co więcej dobrego w naszym ciasteczku? Wystarczy spojrzeć na makroskładniki.

18 g białka w jednym małym batoniku to naprawdę sporo. Co to oznacza? Mianowicie po takiej przekąsce będziesz dłużej odczuwać sytość i nie sięgniesz po niezdrowe produkty.

Mało tego, „zimowego” możesz trzymać w lodówce nawet do pięciu dni (jeśli Ci się to uda) i podzielić się z kimś w pracy lub na uczelni.

* Podane wartości dotyczą jednego batonika.

Wartości odżywcze

  • Kalorie: 200 kcal
  • Tłuszcze: 1.6 g
  • Węglowodany: 32 g
  • Białko: 18 g

To co kochani? 🙂 Powodzenia i aktywnego weekendu. Kto nie miał czasu w tygodniu niech pędzi przez weekend na siłownię rozruszać się troszkę. Pamiętajcie również żeby nie jeść dziadostwa. Ok? Lato coraz bliżej… 😉

00votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
3 komentarzy
najnowszy
najstarszyoceniany
Inline Feedbacks
View all comments
7 lat temu

Super! Bardzo się cieszę, że teraz jest tyle przepisów na zdrowe słodkości 🙂 A batonik faktycznie jest błyskawiczny w przygotowaniu, więc z przyjemnością go zrobię w domu 🙂 Chociaż pewnie zbyt długo nie przetrwa w lodówce, haha 🙂

Kingulek
7 lat temu

Batonik jest pyszny, ale dlaczego zimowy?:). Ja jadłam go latem i smakuję tak samo jak zimą:)

3
0
Would love your thoughts, please comment.x