Drukuj
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Przepis na pieczonego Pączka z dziką różą


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Autor: Joanna Rutka

Składniki

Skaluj
  • 125 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki kasztanowej
  • 80 g mąki owsianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 g ksylitolu
  • 80 g tartego jabłka
  • 170 g mleka
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • jajko
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Przygotowanie

Piekarnik nastaw na 180 stopni C. Przygotuj 12 papilotek na muffiny.

Do średniej wielkości miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj.

Dodaj ksylitol, tarte jabłko, mleko migdałowe, olej kokosowy, jajko i aromat. Dokładnie wymieszaj.

Przełóż ciasto do papilotek. Na środku każdej papilotki połóż łyżeczkę ekologicznego dżemu z dzikiej róży bez cukru. Możesz także położyć np. kostkę białej czekolady, ale jak coś to nie wiesz tego ode mnie. 😉

Piecz 15 minut na środkowej półce.

Po upieczeniu wyjmij pączki z piekarnika i odstaw na 10 minut, niech sobie odpoczną. 😉

I tak oto masz przed sobą pączka bez glutenu, bez cukru, bez mleka krowiego. Jest przepyszny, pachnący i słodziutki. A co najlepsze jedna sztuka ma tylko 115 kcal. Tak dla porównania, tradycyjny pączek ma 390 kcal. Co trzeba zrobić żeby spalić takiego gagatka. Hmmm znacznie więcej niż zjadając moją wersję.

* Wartości odżywcze dotyczą jednej sztuki.

Wartości odżywcze

  • Kalorie: 115 kcal
  • Tłuszcze: 3.4 g
  • Węglowodany: 19 g
  • Białko: 3.2 g
5
0
Would love your thoughts, please comment.x