Składniki
- 125 g mąki ryżowej
- 50 g mąki kasztanowej
- 80 g mąki owsianej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 50 g ksylitolu
- 80 g tartego jabłka
- 170 g mleka
- 1 łyżka oleju kokosowego
- jajko
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Przygotowanie
Piekarnik nastaw na 180 stopni C. Przygotuj 12 papilotek na muffiny.
Do średniej wielkości miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj.
Dodaj ksylitol, tarte jabłko, mleko migdałowe, olej kokosowy, jajko i aromat. Dokładnie wymieszaj.
Przełóż ciasto do papilotek. Na środku każdej papilotki połóż łyżeczkę ekologicznego dżemu z dzikiej róży bez cukru. Możesz także położyć np. kostkę białej czekolady, ale jak coś to nie wiesz tego ode mnie. 😉
Piecz 15 minut na środkowej półce.
Po upieczeniu wyjmij pączki z piekarnika i odstaw na 10 minut, niech sobie odpoczną. 😉
I tak oto masz przed sobą pączka bez glutenu, bez cukru, bez mleka krowiego. Jest przepyszny, pachnący i słodziutki. A co najlepsze jedna sztuka ma tylko 115 kcal. Tak dla porównania, tradycyjny pączek ma 390 kcal. Co trzeba zrobić żeby spalić takiego gagatka. Hmmm znacznie więcej niż zjadając moją wersję.
* Wartości odżywcze dotyczą jednej sztuki.
Wartości odżywcze
- Kalorie: 115 kcal
- Tłuszcze: 3.4 g
- Węglowodany: 19 g
- Białko: 3.2 g