Skip to content
Menu
Cart
Close Cart
Your cart is empty. Go to Shop

Już jutro wyczekiwany Tłusty czwartek. Jedni zjadają kilkanaście pączków, inni ani jednego.

Ja postanowiłam być gdzieś pomiędzy i przygotować w domu pączki hiszpańskie, czyli

„gniazdka”. Nie są super fit ponieważ kąpały się w tłuszczyku, ale za to nie mają glutenu. 😀

Totalne szaleństwo, ale to w końcu ostatki i wyrzuty sumienia można odstawić na bok. Chyba, że

opychałaś się niezdrowymi przysmakami to lepiej wybierz mojego pieczonego pączka 🙂 –>

Przepis na pieczonego Pączka z dziką różą

Przygotowanie:

Do rondelka wlej wodę, masło i sól. Gotuj ok 5 minut. Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.

Odstaw do całkowitego ostudzenia.

Po tym czasie wymieszaj ciasto mikserem. W trakcie miksowania dodawaj jajka.

Wymieszane ciasto przełóż do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.

Przygotuj duży arkusz papieru do pieczenia i posmaruj olejem przy użyciu pędzelka.

Wyciskaj ciasto robiąc kółeczka.

Nożyczkami wytnij każde gniazdko. W garnku rozgrzej tłuszcz i każde gniazdko ostrożnie obracaj

ciastem w dół. Ciasto powinno samo odejść od papierku.

Smaż ok. 2-3 minuty na każdej stronie i odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Cukier trzcinowy zmiksuj na „cukier puder” i posyp pączki przez sitko.

Smacznego 😉

00votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
2 komentarzy
najnowszy
najstarszyoceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Roma
5 lat temu

Czy może być mąka ryżowa zamiast kukurydzinej?…mało ich używam stąd moje pytanie 😉

2
0
Would love your thoughts, please comment.x