Już jutro wyczekiwany Tłusty czwartek. Jedni zjadają kilkanaście pączków, inni ani jednego.
Ja postanowiłam być gdzieś pomiędzy i przygotować w domu pączki hiszpańskie, czyli
„gniazdka”. Nie są super fit ponieważ kąpały się w tłuszczyku, ale za to nie mają glutenu. 😀
Totalne szaleństwo, ale to w końcu ostatki i wyrzuty sumienia można odstawić na bok. Chyba, że
opychałaś się niezdrowymi przysmakami to lepiej wybierz mojego pieczonego pączka 🙂 –>
Przepis na pieczonego Pączka z dziką różą
Przygotowanie:
Do rondelka wlej wodę, masło i sól. Gotuj ok 5 minut. Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.
Odstaw do całkowitego ostudzenia.
Po tym czasie wymieszaj ciasto mikserem. W trakcie miksowania dodawaj jajka.
Wymieszane ciasto przełóż do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.
Przygotuj duży arkusz papieru do pieczenia i posmaruj olejem przy użyciu pędzelka.
Wyciskaj ciasto robiąc kółeczka.
Nożyczkami wytnij każde gniazdko. W garnku rozgrzej tłuszcz i każde gniazdko ostrożnie obracaj
ciastem w dół. Ciasto powinno samo odejść od papierku.
Smaż ok. 2-3 minuty na każdej stronie i odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Cukier trzcinowy zmiksuj na „cukier puder” i posyp pączki przez sitko.
Smacznego 😉
Czy może być mąka ryżowa zamiast kukurydzinej?…mało ich używam stąd moje pytanie 😉
Tak, jak najbardziej 🙂