Zapach domowego chleba
Kto z nas nie lubi kiedy dom wypełnia zapach pieczonego chlebka.
Ja uwielbiam dlatego raz na jakiś czas sama przygotowuję domowe pieczywko.
Ze względu na nietolerancję glutenu, metodą prób i błędów, tak oto powstał przepis na ten
wyjątkowy chlebek gryczany.
Czas byś urozmaicała swoją dietę.
Jesteśmy przyzwyczajeni do pszennego pieczywa, jednak warto próbować innych rodzajów i
w ten sposób urozmaicać swoją dietę. Spróbuj przygotować ten chleb, a jestem pewna, że na
stałe zagości w Twoim domu.
Drukuj
Przepis na chlebek gryczany
- Czas całkowity: 0 godzin
Opis
Lekki chlebek, który będzie pysznym dodatkiem do wielu dań.
Składniki
Skaluj
- 400 g mąki gryczanej
- 80 g mąki z tapioki
- 20 g zmielonego siemienia lnianego
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- 2 łyżeczki chrzanu tartego
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka miodu gryczanego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie
- Czosnek posiekaj i odstaw.
- Mąkę przesyp do miski.
- Zmielone siemię lniane zalej 200 g wrzątku. Odstaw na 15 minut.
- Przełóż siemię do miski z mąką, dodaj czosnek, chrzan, suche drożdże, sól, miód, oliwę, 500 g ciepłej wody. Mieszaj drewnianą łyżką ok. 5 minut.
- Przelej masę do połowy jednej dłuższej keksówki lub dwóch krótszych. Przykryj ściereczką i odstaw na 50 minut.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Piecz 50 minut.
- Po upieczeniu odstaw do schłodzenia.
- Czas przygotowania: 1h
Wartości odżywcze
- Węglowodany: 335 g
- Kalorie: 1971
- Tłuszcze: 38 g
- Białko: 56 g