Składniki
Skaluj
- 200 gram bezglutenowej mąki jaglanej
- 3 jajka
- 145 g ksylitolu
- 150 g oleju kokosowego
- 250 g śliwek
- sok z połowy cytryny
- laska wanilii
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- odrobina soku malinowego
Przygotowanie
Śliwki umyć, obrać, przekroić na pół, oczyścić z pestek.
Owoce wrzucić do miski i skropić sokiem z cytryny, wymieszać z cynamonem, ziarenkami wanilii.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Olej kokosowy utrzeć z ksylitolem. Dodawać po jednym jajku, ucierając. Porcjami dosypywać mąkę i ucierać, aż składniki dokładnie się połączą.
Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej pergaminem. Na wierzchu położyć śliwki. Piec 50 minut w temperaturze 180 stopni C.
Całość podzieliłam na 6 porcji.
Wartości odżywcze
- Kalorie: 399 kcal
- Tłuszcze: 20 g
- Węglowodany: 55 g
- Białko: 7.5 g