Składniki
- Masło ghee, 50g
- Mleko kokosowe lub ryżowe, 300 g
- Jajka, 2 sztuki
- Ksylitol lub cukier kokosowy, 30 g
- Mąka gryczana, 130 g
- Mąka jaglana, 70 g
- Bezglutenowy proszek do pieczenia, 15 g
- Sól, 1/2 łyżeczki
Przygotowanie
Włóżcie masło ghee do rondelka , postawcie na małym ogniu i poczekajcie aż się roztopi.
Dodajcie mleko, jajka, ksylitol lub cukier kokosowy, mąkę, proszek do pieczenia i sól. Zmiksować.
Rozgrzejcie 1/2 łyżeczki masła na patelni na średnim ogniu. Chochelką wlejcie porcję ciasta, smażcie 1-2 minuty i przewróćcie na drugą stronę. Smażcie kolejną minutę.
Tak samo postępujcie z kolejnym porcjami ciasta.
Naleśniki ułóżcie na talerzyku, polejcie syropem klonowym i dodajcie ulubione owoce.
Smacznego! 🙂
Wartości odżywcze
- Kalorie: 131 kcal
- Tłuszcze: 6 g
- Węglowodany: 16 g
- Białko: 4 g