Opis
Wegańskie pralinki orzechowe bez cukru, bez glutenu, wegańskie.
Składniki
Skaluj
- 75 g surowej czekolady
- 75 g mocno schłodzonego mleka kokosowego z puszki
- 30 ml syropu klonowego
- pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 90 masła migdałowego lub z orzechów laskowych
- 75 orzechów laskowych
- aromat waniliowy
Przygotowanie
- Pokrusz czekoladę na małe kawałeczki. Rozpuść w kąpieli wodnej.
- W rondelku podgrzej mleko z kawą (kawę dodaj pod koniec i wymieszaj aż się rozpuści) i przelej powoli do miseczki z czekoladą. Wymieszaj.
- Dodaj syrop klonowy i masło orzechowe (u mnie migdałowe) oraz 3 krople aromatu waniliowego. Wymieszaj.
- Odstaw do ostygnięcia. Wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
- Następnego dnia, rozgrzej patelnię i praż na niej orzechy.
- 10 orzechów odłóż na bok, resztę zmiksuj.
- Na macie rozsyp zmiksowane orzechy.
- Nabieraj ok. 20 g masy, ulep kulkę, do środka włóż orzech i na koniec obtocz w pokruszonych orzechach.
- Postępuj tak samo z resztą masy.
- Gotowe kulki włóż do lodówki, na ok. godzinę.
Wartości odżywcze
- Węglowodany: 12 g
- Kalorie: 158 kcal
- Węglowodany: 8 g
- Białko: 4 g