Składniki
- Olej kokosowy 170 g
- Mąka gryczana 260 g
- Ksylitol 300 g
- Cytryny 2–3 sztuki
- Mąka kukurydziana 70 g
- Jajka 4 sztuki
- Mleko ryżowe 170 g
- Bezglutenowy proszek do pieczenia 15 g
Przygotowanie
Zacznijcie od rozgrzania piekarnika do temperatury 180 stopni C.
Formę do babki (22-24 cm) lekko natłuśćcie olejem kokosowym.
Ja używam do tego specjalnego pędzelka. Posypcie mąką gryczaną i odstawcie.
Do robota kuchennego wsypcie ksylitol i skórkę otartą z cytryny, zmiksujcie.
Dodajcie mąkę gryczaną, kukurydzianą, olej kokosowy, 80 g soku z cytryny, jajka, mleko ryżowe, bezglutenowy proszek do pieczenia. Wymieszajcie dokładnie. Przełóżcie ciasto do wcześniej przygotowanej formy.
Pieczcie 35-45 minut lub do momentu kiedy ciasto nabierze złotego koloru. Pozostawcie
w formie do ostygnięcia przez ok. 10 minut, wyłóżcie na talerz i pozostawcie do całkowitego ostygnięcia.
Ciasto można podzielić na 12 kawałków. Podane wartości odżywcze dotyczą jednego kawałka.
Wartości odżywcze
- Kalorie: 350 kcal
- Tłuszcze: 17 g
- Węglowodany: 50 g
- Białko: 5 g