Drukuj
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Tarta cytrynowa


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Autor: Joanna Rutka

Składniki

Skaluj

SPÓD:

  • 70 g ksylitolu (zmiksowanego na cukier puder)
  • 300 g mąki kasztanowej + niewielka ilość do oprószenia blatu
  • szczypta soli
  • 150 g oleju kokosowego
  • 2 żółtka
  • 25 g mleka kokosowego, z lodówki
  • 1 jajko (do posmarowania ciasta, roztrzepane widelcem)

KREM CYTRYNOWY:

  • 4 żółtka
  • 40 g oleju kokosowego
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 100 g ksylitolu
  • 200 g wody
  • 40 g soku z cytryny

POLEWA BEZOWA:

  • 50 g ksylitolu
  • 4 białka
  • 4 kropelki octu
  • szczypta soli

Przygotowanie

SPÓD:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.

Do miski wsyp zmiksowany na „cukier puder” ksylitol, mąkę kasztanową, żółtka i mleko kokosowe. Wymieszaj mikserem.

Na oprószonym mąką blacie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę do tarty (Ø 24). Ciasto ponakłuwaj widelcem, posmaruj jajkiem i piecz ok. 20 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw. Poczekaj aż całkowicie wystygnie.

KREM CYTRYNOWY:

Do rondelka włóż żółtka, olej kokosowy, mąkę kukurydzianą, ksylitol, wodę i sok z cytryny. Podgrzewaj (nie gotuj!) ok. 5 minut na małym ogniu cały czas mieszając. Gotowy krem przelej na przygotowany wcześniej spód.

POLEWA BEZOWA:

Do miski włóż białka, ocet, sól. Ubijaj mikserem na sztywną pianę. Na sam koniec wsyp powoli ksylitol i ubijaj jeszcze chwilę.

Pianę z białek przełóż na krem cytrynowy i rozprowadź po całej formie tworząc stożki.

Na koniec ustaw piekarnik w trybie grill (temperatura 240 stopni C)i włóż tartę na kilka sekund, do momentu aż wierzch delikatnie zbrązowieje.

Poczekaj aż ostygnie. 😉

Wartości odżywcze

  • Węglowodany: 62 g
  • Kalorie: 507 kcal
  • Tłuszcze: 30 g
  • Białko: 8 g
9
0
Would love your thoughts, please comment.x