Składniki
SPÓD:
- 70 g ksylitolu (zmiksowanego na cukier puder)
- 300 g mąki kasztanowej + niewielka ilość do oprószenia blatu
- szczypta soli
- 150 g oleju kokosowego
- 2 żółtka
- 25 g mleka kokosowego, z lodówki
- 1 jajko (do posmarowania ciasta, roztrzepane widelcem)
KREM CYTRYNOWY:
- 4 żółtka
- 40 g oleju kokosowego
- 50 g mąki kukurydzianej
- 100 g ksylitolu
- 200 g wody
- 40 g soku z cytryny
POLEWA BEZOWA:
- 50 g ksylitolu
- 4 białka
- 4 kropelki octu
- szczypta soli
Przygotowanie
SPÓD:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
Do miski wsyp zmiksowany na „cukier puder” ksylitol, mąkę kasztanową, żółtka i mleko kokosowe. Wymieszaj mikserem.
Na oprószonym mąką blacie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę do tarty (Ø 24). Ciasto ponakłuwaj widelcem, posmaruj jajkiem i piecz ok. 20 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw. Poczekaj aż całkowicie wystygnie.
KREM CYTRYNOWY:
Do rondelka włóż żółtka, olej kokosowy, mąkę kukurydzianą, ksylitol, wodę i sok z cytryny. Podgrzewaj (nie gotuj!) ok. 5 minut na małym ogniu cały czas mieszając. Gotowy krem przelej na przygotowany wcześniej spód.
POLEWA BEZOWA:
Do miski włóż białka, ocet, sól. Ubijaj mikserem na sztywną pianę. Na sam koniec wsyp powoli ksylitol i ubijaj jeszcze chwilę.
Pianę z białek przełóż na krem cytrynowy i rozprowadź po całej formie tworząc stożki.
Na koniec ustaw piekarnik w trybie grill (temperatura 240 stopni C)i włóż tartę na kilka sekund, do momentu aż wierzch delikatnie zbrązowieje.
Poczekaj aż ostygnie. 😉
Wartości odżywcze
- Węglowodany: 62 g
- Kalorie: 507 kcal
- Tłuszcze: 30 g
- Białko: 8 g