Drukuj
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Przepis na Wielkanocnego Mazurka


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Autor: Joanna Rutka

Składniki

Skaluj
  • Mąka kasztanowa 80 gr
  • 3 jajka
  • Miarka odżywki czekoladowej 35 gr
  • Kakao 40 gr
  • Żurawina 20 gr
  • Kokos 20 gr
  • Rodzynki 20 gr
  • Orzechy włoskie 20 gr
  • Miód 20 gr
  • Sok wyciśnięty z pomarańczy 20 gr
  • Powidło z pomarańczy 60 gr
  • Białka z 3 jajek

Przygotowanie

Po pierwsze nastaw piekarnik na 180 stopni C.

Mazurek składa się z trzech warstw. Pierwsza warstwa składa się z mąki kasztanowej, odżywki, kakao, 3 jajek, żurawiny, orzechów, wiórków kokosowych, rodzynek, soku z pomarańczy.

Pierwsze cztery składniki miksujemy razem na gładką masę, następnie dodajemy resztę składników i mieszamy. Gotową masę przekładamy do prostokątnej formy i odkładamy.

Czyścimy nasze urządzenie blendujące lub robot kuchenny i suszymy ponieważ będziemy musieli ubić białka jajek na sztywną pianę. Ale wcześniej posmaruj gotową masę w formie pomarańczową konfiturą.

Następnie, gdy piana z białek jajek będzie gotowa, przełóż ją do formy jako trzecią warstwę.

Włóż do piekarnika i zapiekaj około 40 minut lub do czasu gdy pianka będzie lekko złota.

Wartości odżywcze

  • Kalorie: 275 kcal
  • Tłuszcze: 12 gr
  • Węglowodany: 25.8 gr
  • Białko: 16 gr
1
0
Would love your thoughts, please comment.x