Składniki
- Mąka kasztanowa 80 gr
- 3 jajka
- Miarka odżywki czekoladowej 35 gr
- Kakao 40 gr
- Żurawina 20 gr
- Kokos 20 gr
- Rodzynki 20 gr
- Orzechy włoskie 20 gr
- Miód 20 gr
- Sok wyciśnięty z pomarańczy 20 gr
- Powidło z pomarańczy 60 gr
- Białka z 3 jajek
Przygotowanie
Po pierwsze nastaw piekarnik na 180 stopni C.
Mazurek składa się z trzech warstw. Pierwsza warstwa składa się z mąki kasztanowej, odżywki, kakao, 3 jajek, żurawiny, orzechów, wiórków kokosowych, rodzynek, soku z pomarańczy.
Pierwsze cztery składniki miksujemy razem na gładką masę, następnie dodajemy resztę składników i mieszamy. Gotową masę przekładamy do prostokątnej formy i odkładamy.
Czyścimy nasze urządzenie blendujące lub robot kuchenny i suszymy ponieważ będziemy musieli ubić białka jajek na sztywną pianę. Ale wcześniej posmaruj gotową masę w formie pomarańczową konfiturą.
Następnie, gdy piana z białek jajek będzie gotowa, przełóż ją do formy jako trzecią warstwę.
Włóż do piekarnika i zapiekaj około 40 minut lub do czasu gdy pianka będzie lekko złota.
Wartości odżywcze
- Kalorie: 275 kcal
- Tłuszcze: 12 gr
- Węglowodany: 25.8 gr
- Białko: 16 gr