Składniki
- Orzechy włoskie 120 g
- Daktyle suszone 120 g
- Kakao 10 g
- Mleko migdałowe 1-2 łyżek
- Nerkowce, pekan, włoskie 180 g
- syrop klonowy 100 g (60 g do „serowego” środka i 40 g do polewy)
- aromat waniliowy 2 łyżeczki
- wiśnie mrożone 150 g
- nasiona chia 45 g
Przygotowanie
Zmiksujcie składniki pierwszej warstwy. Masę przełóżcie na spód prostokątnej formy. Włóżcie do lodówki. Orzechy włoskie, nerkowce i pekan włóżcie do miski, zalejcie wodą i odstawcie. Po godzinie wyjmijcie orzechy z wody i zmiksujcie razem z pozostałymi składnikami na masę serową. Przełóżcie do formy na wcześniej schłodzony spód ciasta. Włóżcie do lodówki na godzinę. Rozmrożone wiśnie zmiksujcie z chia i syropem. Odstawcie. Po godzinie, wyjmijcie ciasto i przełóżcie na sam wierzch polewę. Znów włóżcie do lodówki na godzinkę. Po schłodzeniu pokrójcie ciasto na 10 kwadratowych kawałków.
Podane wartości odżywcze dotyczą jednego kawałka.
Notatki
Poniżej skład poszczególnych warstw ciasta.
Spód ciasta:
- orzechy włoskie 120 g
- daktyle suszone ok. 120
- 1 łyżka kakao (10g)
- 1-2 łyżek mleka migdałowego
- szczypta cynamonu
Masa „serowa”
- orzechy 180 g (ja wymieszałam nerkowce, włoskie i pecan)
- syrop klonowy 60 g (jeśli wolicie słodsze, można wlać więcej syropu)
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego
Polewa wiśniowa
- mrożone wiśnie 150 g
- nasion chia 45 g
- syrop klonowy 40 g
Wartości odżywcze
- Kalorie: 278.5 kcal
- Tłuszcze: 19.8 g
- Węglowodany: 24 g
- Białko: 6 g