Jakiś czas temu, naszła mnie ogromna ochota na sushi. (Swoją drogą jestem uzależniona od tych pyszności.)
Zamówiłam sobie w restauracji parę rolek na kolację. Zobaczyłam w karcie, że na deser mają między innymi tapiokę. Zaintrygowało mnie to, ponieważ nigdy czegoś takiego nie jadłam. Nawet nie wiedziałam jak wygląda…
Zaryzykowałam i zamówiłam. To co dostałam przeszło moje oczekiwania. Śliczne, słodkie perełki polane owocowym sosem. Aaaa na samą myśl cieknie mi ślinka. 😉
I tak oto stałam się fanką tego deseru. Szybko sprawdziłam w internecie czym są te przezroczyste kulki i okazało się iż jest to skrobia z manioku. Hipoalergiczna, bezglutenowa, nie zawiera cholesterolu.
Perełki Tapioki można kupić w dobrych sklepach eko, lub zamówić przez internet.
DrukujPrzepis na tapiokę z owocami
Składniki
- Perły tapioki 50 g
- Mleko kokosowe 150 g
- Syrop klonowy 10 g
- Dowolne owoce 100 g
Przygotowanie
Co do przygotowania to najlepiej zalać perły mlekiem kokosowym i zostawić na noc w lodówce.
Na następny dzień przelejcie tapiokę z mlekiem do rondelka, zagotujcie i zmniejszcie palnik cały czas mieszając. Gotujcie ok. 5 minut. Perełki powinny być przezroczyste. Dodajcie łyżkę syropu klonowego. Przełóżcie do miseczki. Na koniec zblendujcie ulubione owoce i polejcie nimi tapiokę. Smacznego. 🙂
Wartości odżywcze
- Kalorie: 267 kcal
- Tłuszcze: 2,1 g
- Węglowodany: 56,8 g
- Białko: 0,1 g
Ja kilka razy już słyszałam o tapioce. Często ta nazwa przewija się w czasopismach o zdrowym żywieniu i sporcie. Równiez jednak nie miałam okazji spróbować Dzisiaj miałam sie wybrać do sklepu ze zdrową żywnością po zapasy to moze kupie ( jeśli oczywiście będzie w przystępnej cenie…). Na zdjęciu wygląda to apetycznie. Przypomina mi trochę nasiona chia, tyle, że w białym kolorze 🙂
Moje pierwsze skojarzenie też było takie, że przypomina nasiona chia 🙂 Które lepsze? Tapioka czy Chia?
Wczoraj udało mi się dorwać tapiokę, zrobiłam deserek i bardzo smaczny .Musiałam jednak dodać trochę więcej syropu klonowego bo dla mnie było to za mało słodkie. I to i to jest smaczne chociaż bardziej przyzwyczaiłam się do nasion chia, które na co dzień zagościły w mojej diecie.
Liczę na kolejny przepis z chia 😉
Spróbuję wymyślić coś ciekawego z Chia 🙂
Deserek bardzo smaczny, kilka razy już przygotowywałam. Bardzo posmakował mojemu mężowi i dzieciom, ktore wreszcie zaczynają się przekonywać do zdrowego jedzenia ( ostatnio postanowiłam,ze z rodziną przechodzimy na zdrowszy tryb zycia i unikamy niezdrowego, tłustego jedzenia..).
Szkoda tylko.że tapioka jest tak trudno dostepna w Polsce i dość droga 🙁