Skip to content
Menu

Są takie desery wobec których nie mogę przejść obojętnie…Jednym z nich jest ryż na mleku. Smakuje identycznie jak ten z reklamy z misiem. 🙂 Polewę możesz zrobić w zasadzie z każdych owoców, a o tej porze roku jest ich całe mnóstwo. Ja zrobiłam z musem malinowym.

Jest to propozycja idealna na każdy posiłek.

Drukuj
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Przepis na ryż na mleku kokosowym


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Autor: Joanna Rutka

Składniki

Skaluj
  • 150 g malin
  • 45 g ksylitolu (lub innego słodzika)
  • 450 g mleka kokosowego
  • 100 g ryżu np. jaśminowego

Przygotowanie

Przygotuj blender. Włóż do środka maliny i łyżeczkę ksylitolu. Zmiksuj.

Przełóż do miseczki i odstaw.

Nastaw rondelek z mlekiem na średnim ogniu. Wsyp resztę ksylitolu i poczekaj aż mleko się zagotuje. Wsyp ryż, oraz słodzik i gotuj ok. 30 minut na maluteńkim ogniu, mieszając od czasu do czasu.

Po tym czasie, odstaw rondelek na 15 minut żeby ryż wchłonął resztę mleka. Wymieszaj.

Przełóż ryż do miseczek i polej musem malinowym.

Wartości odżywcze

  • Węglowodany: 33 g
  • Kalorie: 158 kcal
  • Tłuszcze: 2 g
  • Białko: 10 g
00głosy
Ocena artykułu
Subskrybuj
Powiadom o
0 Komentarze
Najnowsze
NajstarszeNajwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x