Są takie desery wobec których nie mogę przejść obojętnie…Jednym z nich jest ryż na mleku. Smakuje identycznie jak ten z reklamy z misiem. 🙂 Polewę możesz zrobić w zasadzie z każdych owoców, a o tej porze roku jest ich całe mnóstwo. Ja zrobiłam z musem malinowym.
Jest to propozycja idealna na każdy posiłek.
DrukujPrzepis na ryż na mleku kokosowym
Składniki
Skaluj
- 150 g malin
- 45 g ksylitolu (lub innego słodzika)
- 450 g mleka kokosowego
- 100 g ryżu np. jaśminowego
Przygotowanie
Przygotuj blender. Włóż do środka maliny i łyżeczkę ksylitolu. Zmiksuj.
Przełóż do miseczki i odstaw.
Nastaw rondelek z mlekiem na średnim ogniu. Wsyp resztę ksylitolu i poczekaj aż mleko się zagotuje. Wsyp ryż, oraz słodzik i gotuj ok. 30 minut na maluteńkim ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Po tym czasie, odstaw rondelek na 15 minut żeby ryż wchłonął resztę mleka. Wymieszaj.
Przełóż ryż do miseczek i polej musem malinowym.
Wartości odżywcze
- Węglowodany: 33 g
- Kalorie: 158 kcal
- Tłuszcze: 2 g
- Białko: 10 g