Drukuj
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Przepis na risotto z tuńczykiem


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Autor: Joanna Rutka

Składniki

Skaluj
  • 150 g ryżu np. jaśminowego
  • 400 g tuńczyka z wody
  • 30 g parmezanu (opcjonalnie)
  • 80 g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 400 g pomidorów krojonych odsączonych z zalewy

Przygotowanie

Ugotuj ulubiony ryż wg wskazówek na opakowaniu. Odcedź i odstaw. Zetrzyj parmezan na tarce. Wsyp do ryżu i dokładnie wymieszaj. (Możesz również zostawić parmezan do posypania na wierzchu gotowego dania zamiast do ryżu – wg uznania).

Na patelnię wlej łyżkę oleju. Kiedy olej będzie rozgrzany wrzuć cebulę oraz czosnek i delikatnie podsmaż na złoty kolor. Dodaj odsączonego z wody tuńczyka. Podsmaż.

Dodaj pomidory z puszki pokrojone na kawałki oraz przyprawy. Duś razem przez kilka minut. Nałóż ryż na talerz, polej sosem z tuńczyka i pomidorów (ewentualnie posyp parmezanem). Udekoruj gałązką pietruszki.

Smacznego!

Wartości odżywcze

  • Kalorie: 407 kcal
  • Tłuszcze: 4.8 g
  • Węglowodany: 47 g
  • Białko: 43 g
11
0
Would love your thoughts, please comment.x