Składniki
Skaluj
- 150 g ryżu np. jaśminowego
- 400 g tuńczyka z wody
- 30 g parmezanu (opcjonalnie)
- 80 g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 400 g pomidorów krojonych odsączonych z zalewy
Przygotowanie
Ugotuj ulubiony ryż wg wskazówek na opakowaniu. Odcedź i odstaw. Zetrzyj parmezan na tarce. Wsyp do ryżu i dokładnie wymieszaj. (Możesz również zostawić parmezan do posypania na wierzchu gotowego dania zamiast do ryżu – wg uznania).
Na patelnię wlej łyżkę oleju. Kiedy olej będzie rozgrzany wrzuć cebulę oraz czosnek i delikatnie podsmaż na złoty kolor. Dodaj odsączonego z wody tuńczyka. Podsmaż.
Dodaj pomidory z puszki pokrojone na kawałki oraz przyprawy. Duś razem przez kilka minut. Nałóż ryż na talerz, polej sosem z tuńczyka i pomidorów (ewentualnie posyp parmezanem). Udekoruj gałązką pietruszki.
Smacznego!
Wartości odżywcze
- Kalorie: 407 kcal
- Tłuszcze: 4.8 g
- Węglowodany: 47 g
- Białko: 43 g