Mango to zdecydowanie mój ulubiony owoc. Staram się, aby zawsze mieć go pod ręką, gdyż świetnie zaspokaja niepohamowaną ochotę na coś słodkiego. Najważniejsze żeby był dojrzały. To czy jest dojrzały poznaję po stopniu miękkości oraz kolorze skórki. Dojrzały owoc mocno się czerwieni. Ten, który cały jest zielony zwyczajnie nie nadaje się jeszcze, aby go zjeść. 🙂
Dziś krótki przepis na pudding mango z listkiem pachnącej mięty…
Ponieważ od jakiegoś czasu jem na kolację węglowodany, to wymyślam różne, mniej lub bardziej ciekawe, wariacje „kaszowo”- owocowe. Dzisiaj wzięłam pod lupę kaszę jaglaną, mleko ryżowe i cudownie dojrzałe mango. Trzy proste składniki a efekt oszałamiający.
Kasza jaglana, bardzo smaczna i bardzo zdrowa. Niestety często niedoceniania. Szkoda, bo zawiera witaminy z grupy B, żelazo i miedź. Zawiera także krzemionkę, oraz lecytynę i witaminę E.
Mleko ryżowe dla tych, którzy nie mogą i dla tych, którzy nie chcą.
Na koniec mango. Owoc, który zapobiega niektórym nowotworom, zespołowi metabolicznemu, obniża podwyższony poziom ciśnienia tętniczego.
DrukujPrzepis na pudding mango z listkiem mięty
Składniki
- Kasza jaglana 90 g
- Mleko ryżowe 220 g
- Mango ok. 250 g
Przygotowanie
Jak zatem przygotować pudding mango?
Najpierw wsyp kaszę jaglaną do sitka i przelej, pierw zimną, później ciepłą wodą. Rozgrzej rondelek i wsyp do niego kaszę. Praż do momentu, aż poczujesz specyficzny zapach kaszy. Wówczas wlej mleko ryżowe. Gotuj na małym ogniu, pod przykryciem przez ok. 20 minut. Kiedy kasza wchłonie całe mleko przełóż ją do blendera i dodaj obrane mango, pokrojone na kawałki. Zmiksuj na gładką masę. Przełóż do dwóch pucharków po pół porcji. Udekoruj miętą, dodaj suszone, lub świeże owoce jeśli chcesz. Na koniec możesz włożyć do lodówki i poczekać aż się schłodzi, lub tak jak ja zjeść na ciepło. Jedną porcję możesz oddać mężowi/żonie, dziecku, koleżance/koledze lub schować do lodówki i zjeść na drugie śniadanie, następnego dnia.
Gwarantuję, że po takiej kaszy będziesz słodko spać. 😉
Podane wartości odżywcze dotyczą jednej porcji. Z przepisu wychodzą dwie porcje.
Wartości odżywcze
- Kalorie: 294,5
- Tłuszcze: 3,5 g
- Węglowodany: 60 g
- Białko: 12 g
A kilka dni temu miałam ochotę na jakiś przepis z kaszą jaglaną. Raz na jakiś czas chodzę do baru w okolicy gdzie maja takie jaglane desery z owocami. Postanowilam,że bedę je przygotowywała sobie sama bo nie mam już pomysłu na drugie śniadanie ( zwykle posiłkuję się kanapkami ale w ostatnim czasie nie chce mi sie jeść jedynie tych kanapek..).
Wczoraj przygotowałam ten pudding na podwieczorek i jest świetny. Dzisiaj bedzie powtorka.
Pudding pycha Robilam już kilka razy. Za każdym razem wychodził bardzo smaczny. Czekam na kolejne przepisy z kolejnymi owocami. Głównie z uwagi na moje dzieci. Do niedawna tolerowały jedynie słodycze ( babcia je rozpuściła) . Nie potrafiłam ich przekonać do warzyw i owoców. Pudding zjadają ze smakiem ( podaję im na kolację….).
To wspaniale, że dzieciaki jedzą tak zdrową kolację. 😉
pudding smaczny, smakował również moim dzieciom. Robiłam go już kilka razy, ostatnio dodałam do niego nasiona chia,. Od czasu odkrycia dodaję je praktycznie do każdej potrawy czy deseru.Same w sobie nie mają smaku, ale przejmują smak potrawy. Jesli chcę aby deserek byl bardziej słodki polewam syropem klonowym.
Pudding pycha. Robiłam już kilka razy, w ostatnim czasie staram się jednak urozmaicać go nowymi smakami. Raz dolałam mleczka kokosowego. Fajnie komponuje się jeszcze wrzucenie łyzki nasion chia. Idealne na śniadanie ( czasami robię sobie z rana i nakładam do pojemniczka, aby zjeść go sobie w pracy kiedy złapie mnie mały głód). Kiedyś kupowałam batony na drugie śniadanie, obecnie wolę takie zdrowe jedzonka.
Dziękuję za przepis. Pudding robiłam w tym tygodniu już 3 razy. Nigdy nie miałam pomysłu na deser z mango, który jest moim ulubionym owocem a tutaj taka miła niespodzianka ! Jem najczęściej własnie na kolację. Kładę się spać dość późno, o godzinie 23 ( jestem z natury sową). Kiedyś próbowałam nic nie jeśc po godzinie 18 , ale tak sie nie da.. Byłam głodna i wstyd się przyznać, ale zakradałam się wieczorem do lodówki 😀 Teraz robię sobie taki lekki pudding około godziny 20 i dzięki temu jestem nasycona.
Haha oj takie nocne wyprawy do lodówki są mi znane. 😉 Kolację wystarczy zjeść dwie godziny przed snem.
Kazdy w moim domu polubił ten pudding. Kiedyś robiłam pudding z mango, ale trochę z innego przepisu. Teraz pierwszy raz wypróbowałam pudding z dodatkiem mleka kokosowego i będę kontynuowała. Mleko kokosowe nadaje bardzo delikatnego posmaku. Mango i mleczko dobrze do siebie pasują. Zdecydowanie lepiej niż tradycyjne mleko.
Idealny pomysł, żeby wreszcie zastąpić puddingi chia jakimiś innymi pudingami. Stosuje ten przepis na kaszy jaglanej także do innych owoców. Fantastyczny wychodzi też ze świeżą brzoskwinią. Polecam bardzo.
Szukam przepisu na sprawdzone mango lassie. I generalnie różnych przepisów z mango. Także uwielbiam ten owoc i dodaję go do deserów tam gdzie mogę.