Drukuj
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Przepis na proteinowe batoniki “zimowe”


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Autor: Joanna Rutka

Składniki

Skaluj
  • 75 g waniliowej odżywki proteinowej
  • 55 g bezglutenowych płatków owsianych ( granoli owsianej)
  • 100 g daktyli suszonych
  • 45 g mleka ryżowego
  • 4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki kurkumy (przyprawa)

Przygotowanie

Do robota kuchennego wrzućcie wszystkie składniki. Zmiksujcie.
Gotową masę przełóżcie na matę do ciasta. Uformujcie cztery równe batoniki.
Włóżcie do lodówki na 30 minut. Smacznego!

Szybciutko prawda? Nie bez powodu nazwałam ten batonik “zimowym”. Ponieważ zawiera takie przyprawy jak imbir, kurkuma oraz cynamon- rozgrzewa organizm i wzmacnia go.

Tak więc, jeśli czujesz, że “coś Cię bierze”, nie żałuj przypraw. 🙂

Ale co więcej dobrego w naszym ciasteczku? Wystarczy spojrzeć na makroskładniki.

18 g białka w jednym małym batoniku to naprawdę sporo. Co to oznacza? Mianowicie po takiej przekąsce będziesz dłużej odczuwać sytość i nie sięgniesz po niezdrowe produkty.

Mało tego, “zimowego” możesz trzymać w lodówce nawet do pięciu dni (jeśli Ci się to uda) i podzielić się z kimś w pracy lub na uczelni.

* Podane wartości dotyczą jednego batonika.

Wartości odżywcze

  • Kalorie: 200 kcal
  • Tłuszcze: 1.6 g
  • Węglowodany: 32 g
  • Białko: 18 g
3
0
Would love your thoughts, please comment.x