Opis
Wyjątkowe pralinki, idealne na Święta
Składniki
Skaluj
- 100 g ksylitolu
- 100 g surowej czekolady
- 100 g migdałów, w płatkach
- 25 g likieru amaretto
- pół łyżeczki aromatu migdałowego
Przygotowanie
- Do robota kuchennego wsyp ksylitol. Zmiksuj na cukier puder. Przesyp do miski.
- Do robota kuchennego wsyp migdały. Zmiksuj. Wymieszaj plastikową łopatką. Dodaj zmiksowany ksylitol.
- Miksuj ponownie przez kilka sekund. Wymieszaj łopatką i znów zmiksuj.
- Dodaj likier. Miksuj kilka sekund. Dodaj aromat. Miksuj kilka sekund.
- Przełóż całość na papier do pieczenia i ulep dużą kulę. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na dwie godziny.
- Po tym czasie odwiń kulę z foli. Odrywając kawałki masy formuj pralinki.
- Międzyczasie pokrusz czekoladę na kawałki w misce. Rozpuść ją w kąpieli wodnej.
- Kolejno wrzucaj pralinki do czekolady i pozwól im się w niej zanurzyć.
- Czekoladowe pralinki odkładaj na papier do pieczenia na talerzu. Włóż do lodówki na godzinę.
Notatki
* Za każdym razem miksuj mniej więcej 10 sekund.
* Z mojego przepisu wyszło 6 pralinek.
* Podane wartości odżywcze dotyczą jednej pralinki.
Wartości odżywcze
- Węglowodany: 14 g
- Kalorie: 214
- Węglowodany: 23 g
- Białko: 5 g