Drukuj
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Przepis na pralinki marcepanowe w czekoladzie


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Autor: Joanna Rutka

Opis

Wyjątkowe pralinki, idealne na Święta


Składniki

Skaluj
  • 100 g ksylitolu
  • 100 g surowej czekolady
  • 100 g migdałów, w płatkach
  • 25 g likieru amaretto
  • pół łyżeczki aromatu migdałowego 

Przygotowanie

  1. Do robota kuchennego wsyp ksylitol. Zmiksuj na cukier puder. Przesyp do miski.
  2. Do robota kuchennego wsyp migdały. Zmiksuj. Wymieszaj plastikową łopatką. Dodaj zmiksowany ksylitol.
  3. Miksuj ponownie przez kilka sekund. Wymieszaj łopatką i znów zmiksuj.
  4. Dodaj likier. Miksuj kilka sekund. Dodaj aromat. Miksuj kilka sekund.
  5. Przełóż całość na papier do pieczenia i ulep dużą kulę. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na dwie godziny.
  6. Po tym czasie odwiń kulę z foli. Odrywając kawałki masy formuj pralinki.
  7. Międzyczasie pokrusz czekoladę na kawałki w misce. Rozpuść ją w kąpieli wodnej.
  8. Kolejno wrzucaj pralinki do czekolady i pozwól im się w niej zanurzyć.
  9. Czekoladowe pralinki odkładaj na papier do pieczenia na talerzu. Włóż do lodówki na godzinę.

Notatki

* Za każdym razem miksuj mniej więcej 10 sekund.

* Z mojego przepisu wyszło 6 pralinek.

* Podane wartości odżywcze dotyczą jednej pralinki.

Wartości odżywcze

  • Węglowodany: 14 g
  • Kalorie: 214
  • Węglowodany: 23 g
  • Białko: 5 g
3
0
Would love your thoughts, please comment.x