Składniki
- Suszone daktyle, 280 g
- Mąka kokosowa, 30 g
- Muesli owsiane, 70 g
- Proteinowa odżywka waniliowa, 35 g
- Cynamon, 1 łyżka
- Gałka muszkatałowa, pół łyżeczki
- Goździki, 2 sztuki
Przygotowanie
Na początek namoczcie daktyle we wrzątku. Chodzi o to, aby troszkę zmiękły zanim je zmiksujecie.
Międzyczasie zmiksujcie goździki i muesli owsiane. Odstawcie. Zmiksujcie daktyle, dodajcie zmiksowane goździki i płatki, oraz resztę składników. Mieszajcie aż powstanie gładka masa. Z tej masy ulepcie kuleczki o wadze 30 g każda. Wstawcie do lodówki na minimum 30 minut. Smacznego 🙂
* Muesli owsiane: kupuję gotowe bezglutenowe muesli owsiane z jabłkami i orzechami, bez cukru. Spotkacie je w każdym supermarkecie. 🙂
Wartości odżywcze
- Kalorie: 118 kcal
- Tłuszcze: 2 g
- Węglowodany: 24 g
- Białko: 3 g