Drukuj
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Przepis na pełnoziarniste drożdżówki z owocami


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Autor: Joanna Rutka

Składniki

Skaluj
  • Mleko migdałowe 220 g
  • Świeże drożdże 40 g
  • Ksylitol 100 g
  • Mąka pełnoziarnista pszenna lub owsiana bezglutenowa 500 g
  • Olej kokosowy 80 g
  • Jajo
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 200 g rabarbaru
  • 150 g truskawek

Przygotowanie

Jako pierwsze wlejcie mleko do robota kuchennego, dodajcie drożdże, następnie ksylitol i wymieszajcie. Dodajcie mąkę, jajko, sól i wyróbcie ciasto.

Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia, odstawcie.

Z ciasta odważcie 14 kawałków po 70 g. Uformujcie płaskie placuszki o średnicy ok. 10 cm. Następnie ułóżcie je na przygotowanej blasze i odstawcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.

W tym czasie pokrójcie rabarbar na kawałki o długości 1 cm a truskawki na pół i wzdłuż na plasterki.

Rozgrzejcie piekarnik do 200 stopni Celsjusza.

W placuszkach uformujcie zagłębienia, następnie wypełnijcie owocami. Pieczcie ok. 20 min (200 stopni C). Po upieczeniu poczekajcie aż troszkę ostygną 😉 Smacznego!

Poniższe wartości dotyczą jednej drożdżówki.

Wartości odżywcze

  • Węglowodany: 31 g
  • Kalorie: 203 kcal
  • Tłuszcze: 7 g
  • Białko: 6 g
0
Would love your thoughts, please comment.x