Składniki
- Mleko migdałowe 220 g
- Świeże drożdże 40 g
- Ksylitol 100 g
- Mąka pełnoziarnista pszenna lub owsiana bezglutenowa 500 g
- Olej kokosowy 80 g
- Jajo
- 1/2 łyżeczki soli
- 200 g rabarbaru
- 150 g truskawek
Przygotowanie
Jako pierwsze wlejcie mleko do robota kuchennego, dodajcie drożdże, następnie ksylitol i wymieszajcie. Dodajcie mąkę, jajko, sól i wyróbcie ciasto.
Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia, odstawcie.
Z ciasta odważcie 14 kawałków po 70 g. Uformujcie płaskie placuszki o średnicy ok. 10 cm. Następnie ułóżcie je na przygotowanej blasze i odstawcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.
W tym czasie pokrójcie rabarbar na kawałki o długości 1 cm a truskawki na pół i wzdłuż na plasterki.
Rozgrzejcie piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
W placuszkach uformujcie zagłębienia, następnie wypełnijcie owocami. Pieczcie ok. 20 min (200 stopni C). Po upieczeniu poczekajcie aż troszkę ostygną 😉 Smacznego!
Poniższe wartości dotyczą jednej drożdżówki.
Wartości odżywcze
- Węglowodany: 31 g
- Kalorie: 203 kcal
- Tłuszcze: 7 g
- Białko: 6 g