Opis
Ta zupa Cię rozgrzeje i doda energii.
Składniki
Skaluj
- 100 g fileta z łososia
- 100 g fileta z polędwicy z dorsza
- 6 krewetek
- ząbek czosnku
- 80 g papryki czerwonej
- 80 g papryki żółtej
- 90 g pora
- 10 g oliwy z oliwek
- 500 g bulionu warzywnego
- 30 g bezglutenowego makaronu typu spaghetti
- 30 g śmietanki kokosowej (opcjonalnie)
- połówka cytryny
- kilka liści bazylii
- gałązka rozmarynu
Przygotowanie
- Makaron ugotuj wg przepisu. Po ostygnięciu pokrój na krótkie „nitki”.
- Ryby pokrój w grubą kostkę. Krewetki oczyść i usuń pancerze. Przełóż do miski i skrop sokiem z cytryny. Odstaw.
- Na głębokiej patelni lub rondlu rozgrzej oliwę. Dodaj posiekany czosnek, następnie pokrojone w kostkę papryki. Na koniec dodaj pora pokrojonego w 2 mm plasterki. Duś na małym ogniu ok. 5 minut cały czas mieszając.
- Warzywa zalej bulionem. Dodaj rozmaryn, szczyptę soli oraz pieprzu. Gotuj ok. 10 minut na małym ogniu.
- Dodaj ryby, krewetki, śmietankę kokosową, makaron, posiekane liście bazylii. Dopraw wg uznania.
- Czas przygotowania: 15 minut
- Czas gotowania: 15 minut
- Kategoria: Zupy
- Kuchnia: bezglutenowa
Wartości odżywcze
- Węglowodany: 17 g
- Kalorie: 339
- Tłuszcze: 16
- Białko: 30