Składniki
Skaluj
- 100 g orzechów włoskich
- 60 g moreli suszonych
- tofu 300 g
- (60 g) 1/3 kubka mleka ryżowego
- 2 łyżki ksylitolu (28 g)
- tabliczka czekolady (100g)
Przygotowanie
Zmielić orzechy razem z morelami. Wyłożyć nimi spód formy. Odstawić.
Zagotować mleko ryżowe z ksylitolem, tak aby kryształki się rozpuściły.
Gotowym mlekiem zalać tofu i zblendować.
Przelać masę do formy i włożyć do lodówki na całą noc lub na kilka godzin. Po tym czasie wyjąć formę z lodówki.
Tabliczkę czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i polać nią „ciasto” według uznania.
Ponieważ ja jestem fanem czekolady, roztopiłam dwie tabliczki 😉 i wysmarowałam cały Tofurnik.
Ciasto podzieliłam na pięć kawałków. Poniżej podane wartości dotyczą jednego kawałka.
Wartości odżywcze
- Kalorie: 369 kcal
- Tłuszcze: 24 g
- Węglowodany: 29 g
- Białko: 13 g