Drukuj
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Przepis na Tofurnik


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Autor: Joanna Rutka

Składniki

Skaluj
  • 100 g orzechów włoskich
  • 60 g moreli suszonych
  • tofu 300 g
  • (60 g) 1/3 kubka mleka ryżowego
  • 2 łyżki ksylitolu (28 g)
  • tabliczka czekolady (100g)

Przygotowanie

Zmielić orzechy razem z morelami. Wyłożyć nimi spód formy. Odstawić. 

Zagotować mleko ryżowe z ksylitolem, tak aby kryształki się rozpuściły.

Gotowym mlekiem zalać tofu i zblendować.

Przelać masę do formy i włożyć do lodówki na całą noc lub na kilka godzin. Po tym czasie wyjąć formę z lodówki.

Tabliczkę czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i polać nią „ciasto” według uznania.

Ponieważ ja jestem fanem czekolady, roztopiłam dwie tabliczki 😉 i wysmarowałam cały Tofurnik. 

Ciasto podzieliłam na pięć kawałków. Poniżej podane wartości dotyczą jednego kawałka.

Wartości odżywcze

  • Kalorie: 369 kcal
  • Tłuszcze: 24 g
  • Węglowodany: 29 g
  • Białko: 13 g
0
Would love your thoughts, please comment.x