Skip to content
Menu
Cart
Close Cart
Your cart is empty. Go to Shop

Człowiek powinien jeść o,5 kg warzyw dziennie. Tyle potrzeba, aby dostarczyć sobie odpowiednią

ilość witamin oraz błonnika pokarmowego. Czy zastanawiałaś/eś się ile tak na prawdę zjadasz

warzyw w ciągu dnia? Często bywa tak, że przez brak czasu sięgamy po byle co. Warto w takich

chwilach mieć przy sobie chociaż marchewki.

Dziś jednak nie będę Cię moralizować, a jedynie chcę zaproponować Ci bezmięsny obiad. W takie

upały, jakie obecnie panują to na prawdę świetna alternatywa. Do tego naładujesz się witaminami

na cały dzień. 🙂

 

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa umyj i obierz ze skórki. Oliwę z oliwek rozgrzej na patelni. Cebulę posiekaj w

kostkę i duś razem z oliwą na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Marchewkę i pietruszkę

pokrój w kostkę. Dodaj na patelnię. Boczniaki i pomidory również pokrój w kostkę. Dodaj do

warzyw. Wymieszaj. Na koniec dodaj przyprawy oraz koncentrat pomidorowy i jeszcze raz,

dokładnie wymieszaj. Duś ok. 25 minut na małym ogniu, pod przykryciem, mieszając od czasu do

czasu. Uważaj żeby warzywa się nie przypaliły.

W tym czasie przygotuj paski cukinii. Ja do tego używam zwykłej obieraczki do warzyw. Wygląda

to tak jakbym obierała cukinię z każdej strony. Gotowe paseczki wystarczy ugotować na parze,

używając osobnego garnczka z wodą oraz sitka lub parownicy (jeśli posiadasz). Czas gotowania

cukinii wynosi 15 minut.

Kiedy cukiniowy makaron będzie gotowy, przekładamy go na talerze i polewamy sosem

warzywnym.

  • Jeśli nie lubisz lekko pikantnego smaku, zamiast papryczki chilli użyj słodkiej papryki w
  • proszku.
  • Podane wartości odżywcze odnoszą się do całego przepisu.
  • Ilość porcji: 3

 

 

 

 

 

00votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
najnowszy
najstarszyoceniany
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x