Składniki
Garść świeżego szpinaku
Garść rukoli
Cukinia
Serek kozi- 50 g
Pomarańcz
Garść borówek
Garść truskawek
Łyżka octu balsamicznego
4 łyżki oliwy z oliwek (1 do pokropienia cukinii, reszta do sosu)
łyżeczka miodu
mała garść pestek dyni
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Na początek przygotuj pomarańcz. Obierz ze skórki i filetuj, tak aby nie było białych błonek. Wstaw do miseczki, posyp cynamonem, dodaj miodu i dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki.
Następnie przygotuj cukinię. Umyj, osusz i używając obieraczki do warzyw, wykrój cienkie plastry. Następnie rozłóż je na desce do krojenia i posyp szczyptą soli oraz skrop oliwą z oliwek. Międzyczasie rozgrzej patelnię grillową. Bardzo delikatnie opiecz plastry cukinii, z obydwu stron. Odstaw na deskę. Kiedy cukinia się schłodzi posmaruj każdy plasterek kozim serkiem i zwiń w roladkę.
Do miseczki wlej ocet balsamiczny. Dodaj trzy łyżki oliwy z oliwek, łyżeczkę miodu oraz sól i pieprz.
Sałaty umyj i osusz. Włóż do miski. Dodaj pomarańcze, roladki, borówki i truskawki. Polej sosem, posyp pestkami dyni. Dopraw solą i pieprzem wg uznania. Wymieszaj i gotowe. 🙂
Wartości odżywcze
- Węglowodany: 52 g
- Kalorie: 595 kcal
- Tłuszcze: 36 g
- Białko: 11 g