Opis
Przepis na lekką sałatkę, która zapewni Ci solidną porcję białka.
Składniki
2 średniej wielkości filety z piersi z kurczaka
3 garści świeżego szpinaku
2 garści rukoli
suszone pomidory- 6 sztuk
ogórek gruntowy
2 kromki bezglutenowego pieczywa
masło- łyżeczka
oliwa z oliwek- łyżeczka
Sos:
1 łyżka musztardy
1 łyżka miodu
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli
szczypta pieprzu
Przygotowanie
Kurczaka pokrój w paski i włóż do miseczki. Dodaj oliwę, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj.
Przełóż na patelnię i zrumień na złoty kolor. Międzyczasie, umyte sałaty rozłóż w miseczkach.
Kromki chleba pokrój w kostkę i delikatnie podsmaż na maśle w rondelku. Odstaw. Pomidory i ogórka pokrój w słupki.
Sos:
Do miseczki dodaj musztardę, miód i sok z cytryny. Wymieszaj. Dodaj sól, pieprz i oliwę. Mieszaj aż wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączą.
W przygotowanych miseczkach z sałatą kolejno układaj : kurczaka, pomidory, ogórek, sos, grzanki.
Wartości odżywcze
- Węglowodany: 22 g
- Kalorie: 385 kcal
- Tłuszcze: 15 g
- Białko: 25 g